You are here

Την ανάγκη επένδυσης στην υγεία επεσήμανε ο περιφερειακός Διευθυντής της ΠΟΥ

28/05/2020 15:54

Θα πρέπει να επενδύσουμε στην υγεία, στην προστασία της κοινωνίας και να αποφεύγουμε τα μέτρα λιτότητας που κατέστρεψαν ζωές στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Μιλώντας στην τακτική διαδικτυακή διάσκεψης Τύπου στο Facebook, ο κ. Κλούγκε είπε επίσης ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει όλους αλλά όχι με ίσον τρόπο. Θα πρέπει, είπε, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί να φροντίσουν για όλες τις ομάδες του πληθυσμού γιατί δεν μπορεί κανείς να μείνει πίσω.

Μίλησε επίσης για ένα νέο είδος οικονομίας η οποία να είναι ανθρωποκεντρική και να προσφέρει ένα δίκτυο προστασίας για όλους όπως και τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή.

Σε ερώτηση γιατί έχει ανασταλεί η χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης για αντιμετώπιση του COVID-19, η δρ. Κάθριν Σμολγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης είπε ότι παραμένει ένα  φάρμακο το οποίο δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει όφελος για τους ασθενείς του COVID-19.
 
Βρίσκεται, είπε, υπό δοκιμή και όχι ως θεραπεία για τον κορωνοϊό και προέτρεψε άτομα που το χρησιμοποιούν για άλλους ενδεδειγμένους λόγους να μην σταματήσουν να το λαμβάνουν.
 
Ερωτηθείς για τις χώρες που άρχισαν ήδη να ανοίγουν τις παραλίες τους είπε ότι χρειάζεται υπεύθυνη διακυβέρνηση και να τονιστεί στο κοινό το θέμα λήψης προσωπικών μέτρων και το κοινό να ακολουθήσει τις ενδεδειγμένες οδηγίες Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά του COVID-19 αλλά το ζητούμενο είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων.
 
Είπε επίσης ότι χώροι όπου συχνάζουν άνθρωποι είναι σίγουρα πιο επιρρεπής για μετάδοση του ιού. «Μάθετε να ζείτε με τον ιό, να διατηρήσετε τις αποστάσεις, να εφαρμόζεται προσωπικά μέτρα υγιεινής και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας», ανέφερε.
 
Για το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων και των μπαρ, η δρ. Σμολγουντ είπε ότι αυτό αφορά όλες τις πτυχές της οικονομίας όπου υπάρχει μεγάλη σύναξη ανθρώπων. Σημείωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τις διάφορες χώρες οι οποίες θα πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψη πριν χαλαρώσουν τα μέτρα εναντίον του κορωνοϊού με πιο σημαντικό μια μεγάλη μείωση στον αριθμό των θετικών περιπτώσεων. Επίσης, εξαρτάται με το κατά πόσο ένα σύστημα υγείας είναι αρκετά δυνατό.
 
Τόνισε επίσης ότι μόλις υπάρξει μετάδοση, θα πρέπει με στοχευμένο τρόπο να αντιμετωπιστεί
.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Κλούγκε αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση σχετικά με το COVID-19 στις 53 χώρες και 900 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή του ΠΟΥ στην Ευρώπη.
 
Αυτή τη βδομάδα, είπε, σημειώθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε ολόκληρη την περιφέρεια του ΠΟΥ στην Ευρώπη και απεβίωσαν πάνω από 175.000 άνθρωποι.
 
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είπε, είναι ότι από τις αρχές Μαρτίου, έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 159.000 θάνατοι στην Ευρώπη. Αυτοί είναι θάνατοι πάνω και πέρα από αυτό που θα αναμέναμε «κανονικά αυτή τη στιγμή του έτους», είπε.
 
Με βάση τις πληροφορίες περίπτωσης που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ, το 94% όλων των θανάτων COVID-19 ήταν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και το 59% των ατόμων που πέθαναν ήταν άνδρες. Το 97% όλων των θανάτων ήταν μεταξύ εκείνων με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, με καρδιαγγειακή νόσο την κύρια νόσο.
 
Τις τελευταίες 14 μέρες, είπε, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 38% των περιπτώσεων και το 50% των θανάτων παγκοσμίως. Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που σημείωσαν τον υψηλότερο σωρευτικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ιταλία. Η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 72% όλων των θανάτων COVID-19 στην περιοχή, πρόσθεσε
 
Είναι κατανοητό, σημείωσε, καθώς περνούν οι εβδομάδες, άνθρωποι και πολιτικοί είναι πρόθυμοι να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους.
 
Σαραντά-οκτώ χώρες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ προσαρμόζουν τα μέτρα τους για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία. Τα πιο συνηθισμένα μέτρα που χαλαρώνονται πρώτα είναι το άνοιγμα μη ουσιωδών επιχειρήσεων και η χαλάρωση των εσωτερικών περιορισμών κυκλοφορίας.
 
«Ας θυμηθούμε, δεν μετράμε τις ζωές με τα προς το ζην, ούτε την υγεία από τον πλούτο», είπε και τόνισε ότι «δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ανθρώπους. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη χωρίς έλεγχο μετάδοσης COVID-19».
 
Μαθαίνοντας από το παρελθόν, κοιτάζοντας το μέλλον, είπε, έχει τρία μηνύματα να στείλει σήμερα. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρώτα, ο έλεγχος του ιού και η οικονομική ανάκαμψη συμβαδίζουν. Δεύτερο, «το COVID-19 επηρεάζει όλους, αλλά λίγο περισσότερο από άλλους - δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν πίσω». Και τρίτο, είπε, «μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερα - μια διαφορετική οικονομία που είναι πιο ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς».
 
Τέλος ο κ. Κλούγκε είπε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για δεύτερο κύμα και όλοι θα πρέπει να προσέξουμε τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Κανείς δεν είναι ασφαλείς αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς.