You are here

Την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη ζητούν οι ΗΠΑ

15/01/2020 08:16

Την άμεση αποχώρηση από τη Λιβύη των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών, ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση εκπροσώπου του.

Σε δήλωση αργά το βράδυ, τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη.

«Στεκόμαστε με τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Είναι θετικό βήμα ότι οι ηγέτες της Λιβύης αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να ακολουθηθεί από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα μέρη της Λιβύης και να μην τους επιβληθεί".

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως οι ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση πρέπει να αποσύρουν τώρα τις δυνάμεις τους από τη Λιβύη.

«Καλούμε όλα τα μέρη της Λιβύης να επωφεληθούν της ευκαιρίας αυτής, μέσω της διαμεσολάβησης, για την αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και ζητημάτων ασφαλείας που τα χωρίζουν».

Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και ξεκαθαρίζει ότι «χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες».

ΚΥΠΕ