You are here

Την πρώτη διεθνή εμπορική έκθεση της Αφρικής θα διοργανώσει η Αίγυπτος τον Δεκέμβριο

20/07/2018 15:39

Από τις 8 έως τις 12 του προσεχούς Δεκεμβρίου, η Αίγυπτος αναμένεται να διοργανώσει την πρώτη αφρικανική εμπορική έκθεση, με τη συμμετοχή άνω των 50 αφρικανικών χωρών.
 
Πρόκειται για την πρώτη του είδους έκθεση αφρικανικών προϊόντων στον κόσμο και να σημειωθεί ότι η Χώρα του Νείλου κατάφερε να εξασφαλίσει τη διοργάνωση, μετά από σκληρό ανταγωνισμό τόσο με το Μαρόκο όσο και με τη Νότια Αφρική.
 
Στην έκθεση αυτή, 55 αφρικανικές χώρες θα κληθούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους και να παρουσιάσουν τις σημαντικότερες επενδύσεις τους σε μία έκταση 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 1.000 εκθετών και 4.500 αγοραστών.
 
Η έκθεση αναμένεται επίσης να καλωσορίσει έως και 100.000 Αφρικανούς και 60.000 ντόπιους επισκέπτες.
 
Στο ενημερωτικό του δελτίο, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο επισημαίνει ότι η εν λόγω έκθεση «θεωρείται ο πρώτος καρπός της αφρικανικής ηπειρωτικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών (AfCFTA) που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο από 44 αφρικανικές χώρες. Η AfCFTA συγκεντρώνει δυναμικό πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στην ίδια αγορά και είναι το μεγαλύτερο μπλοκ στον κόσμο από άποψη αριθμού κρατών-μελών. Και μάλιστα, με τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο, όπως η κατάργηση των εισαγωγικών δασμών και των μη δασμολογικών φραγμών που προβλέπονται στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, οι αφρικανικές χώρες ελπίζουν στην ενίσχυση των ενδο-ηπειρωτικών συναλλαγών».
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ της Αιγύπτου και των αφρικανικών χωρών, αυτές πλησίασαν τα 500 εκατ. δολάρια κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018, σε σύγκριση με τα 360 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα πάντοτε με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αιγύπτου. Η έκθεση έδειξε, ειδικότερα, ότι ο όγκος των αιγυπτιακών εξαγωγών προς τις αφρικανικές χώρες αυξήθηκε στα 364,4 εκατομμύρια δολάρια κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, έναντι 242,7 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017.