You are here

Τον Ιούνιο η αύξηση των επιτοκίων της Fed

10/05/2004 10:10
«Σήμα» για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ακόμη και τον Ιούνιο -νωρίτερα του αρχικά αναμενόμενου - έδωσε η απρόσμενα θετική έκθεση Απριλίου για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Το σενάριο αυτό δείχνουν τώρα να στηρίζουν πολλοί αναλυτές, αλλά και οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων, ενώ η προοπτική σχετικής απόφασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed στην αμέσως επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο της 29ης-30ής Ιουνίου, εκτίναξε το δολάριο στα ύψη. Αντίθετα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 2,4% την προηγούμενη Παρασκευή, κάτω των 380 δολαρίων. Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος στις αγορές είναι το σημείωμα που απέστειλε στους μεγάλους πελάτες της η Goldman Sachs: «Η άποψή μας πως δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2004 δεν ευσταθεί πλέον. Τώρα εκτιμούμε πως η FΕD θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους, και πιθανώς κατά 25 μονάδες στα τέλη Ιουνίου...».

Ο... επιτοκιακός πυρετός ανέβηκε την Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστό ότι τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν τελικά 288.000 νέες θέσεις απασχόλησης, 100.000 περισσότερες απΆ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα στοιχεία Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, στις 337.000 νέες θέσεις. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,6%, έναντι εκτίμησης πως θα παρέμενε αμετάβλητο στο 5,7%. Τα μηνιαία στοιχεία για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν τα καλύτερα της τετραετίας.

Αγορές Η απόδοση των προθεσμιακών συμβολαίων Ιουλίου ενισχύθηκε στο 1,23% - κάτι που δείχνει πως το ποσοστό των συναλλασσόμενων που εκτιμούν πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούνιο, έχει αυξηθεί στο 92% από μόλις 16% προηγουμένως.

«Είμαι βέβαιος ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα αρχίσει τον επόμενο μήνα », δήλωσε στέλεχος της Νatexis Βanques Ρopulaires. «Η αγορά οσμίζεται αίμα όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Τώρα θα αναζητεί επιπλέον ενδείξεις για τον πληθωρισμό, ή για περαιτέρω μείωση του αριθμού των ανέργων - στοιχεία που θα προσφέρουν νέα επιχειρήματα στη Fed για να δραστηριοποιηθεί», υπερθεμάτισε ο Τζο Φρανκομάνο της αυστριακής Εrste Βank. Και ο οικονομολόγος Τζο Ναρόφ της Νaroff Εconomic Αdvisors υπογράμμισε: «Πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου θα έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη μια έκθεση για την απασχόληση. Εάν δείξει ότι η αμερικανική οικονομία δημιουργεί σταθερά 200.000 νέες θέσεις εργασίας μηνιαίως, θα πρέπει να αρθούν και οι τελευταίοι ενδοιασμοί της FΕD για μια αύξηση».

Δολάριο Την Παρασκευή, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 2,10% έναντι του γεν, στο υψηλότερο επίπεδο των εννέα τελευταίων εβδομάδων, στα 112,16 γεν, ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 1,56% στο 1,1890 δολάριο, με χαμηλότερο της συνεδρίασης στο 1,1877 δολάριο. Ο Νιλ Τζόουνς, διευθυντικό στέλεχος της Νomura Ιnternational βλέπει την περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου μέσα στους επόμενους μήνες. «Τα στοιχεία Απριλίου προκάλεσαν έκπληξη. Μπορεί κανείς να νιώσει το κλίμα ευφορίας για το δολάριο», είπε χαρακτηριστικά.

Προβλέψεις

Η Goldman Sachs, τονίζει πως η άποψή της πως δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων φέτος είναι αβάσιμη. Και κάνει λόγο για αύξηση κατά 0,25% τον Ιούνιο.

Δολάριο

Περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου προβλέπουν τώρα πολλοί αναλυτές.