You are here

Τουλάχιστον 26 'τρομοκράτες' σκοτώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο

22/09/2020 08:38

"Εξουδετερώθηκαν" τουλάχιστον 26 "τρομοκράτες" κατά τη διάρκεια δύο στρατιωτικών επιχειρήσεων την 11η και τη 13η Σεπτεμβρίου στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της αφρικανικής χώρας με ανακοίνωση Τύπου η οποία διανεμήθηκε σε ΜΜΕ χθες Δευτέρα.

Την 11η Σεπτεμβρίου, έπειτα από ενέδρα στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες στην περιοχή Μενταό (επαρχία Σουμ), "οργανώθηκε εκκαθαριστική επιχείρηση για να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης.

Η επιχείρηση επέτρεψε να εξουδετερωθούν (σ.σ. σκοτωθούν) 11 τρομοκράτες και να κατασχεθεί ο οπλισμός τους", σύμφωνα με το επιτελείο. Τη 13η Σεπτεμβρίου, άλλη επιχείρηση "του στρατού ξηράς και της αεροπορίας διεξήχθη εναντίον ομάδας τρομοκρατών στην επαρχία Λορούμ. Η επιχείρηση επέτρεψε να εξουδετερωθούν δεκαπέντε τρομοκράτες και να κατασχεθεί ο οπλισμός τους.

Οχήματα και άλλο υλικό καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης", πάντα σύμφωνα με το επιτελείο. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους απολογισμούς αυτούς από ανεξάρτητες πηγές.

Ο στρατός είχε εξάλλου ανακοινώσει τη 15η Σεπτεμβρίου ότι κατέστρεψε "βάση τρομοκρατών" και ότι "εξουδετέρωσε δύο τρομοκράτες" τέσσερις ημέρες νωρίτερα στην περιοχή Τονγκομαγέλ, επίσης στην επαρχία Σουμ.

Η Μπουρκίνα Φάσο, που γειτονεύει με το Μαλί και με τον Νίγηρα, έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών επιθέσεων τρομοκρατών από το 2015. Το βόρειο τμήμα της χώρας είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τις ωμότητες των τζιχαντιστών.

Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1 εκατομμύριο άλλοι έχουν εκτοπιστεί, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τη βία. Η βία των τζιχαντιστών, που συχνά αναμιγνύεται με συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων φυλών, στο κεντρικό τμήμα του Σαχέλ στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 4.000 ανθρώπους στο Μαλί, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο το 2019, κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

ΚΥΠΕ