You are here

Τουλάχιστον επτά αντάρτες φέρονται να σκοτώθηκαν σε μάχες στην Κάουκα

03/12/2019 07:56

 Επτά μέλη ένοπλων οργανώσεων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη δυτική Κολομβία, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ χθες Δευτέρα.
 
Μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ενεπλάκησαν σε μάχες στην περιοχή Σαν Αντόνιο δε Γκουαχί, στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο W και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο En linea Popayan. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκε επίσης τουλάχιστον ένας άμαχος.
 
Οι αντιμαχόμενοι δεν επέτρεψαν την απομάκρυνση των πτωμάτων από το πεδίο της μάχης.
 
Ο περιφερειάρχης στην Κάουκα, ο Όσκαρ Ροδρίγο Κάμπο, σημείωσε ότι αναμένεται να φθάσει στην περιοχή δύναμη του στρατού.
 
Η οργάνωση FARC υπέγραψε στα τέλη του 2016 συμφωνία ειρήνης με την προηγούμενη Κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος, με την οποία έβαλε τέλος στη σύγκρουσή της με το κράτος που κράταγε 52 χρόνια. Περίπου 7.000 αντάρτες αφοπλίστηκαν, η οργάνωση διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.
 
Αλλά δεν εντάχθηκαν όλοι οι αντάρτες στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία. Πάνω από 1.000 έμειναν στο περιθώριό της και περισσότεροι μαχητές έχουν ενωθεί μαζί τους, πράγμα που σημαίνει πως οι αποστάτες των FARC αριθμούν σήμερα περίπου 2.000 πολεμιστές, σύμφωνα με τις αρχές. Ο ELN σύμφωνα με την Μπογοτά έχει περίπου ισάριθμους αντάρτες.
 
Οι οργανώσεις των ανταρτών φέρονται να εμπλέκονται σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες, από τη διακίνηση ναρκωτικών ως την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων, και να συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών τόσο ανάμεσά τους, όσο και με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.

ΚΥΠΕ