You are here

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα για έκδοση Αυστραλού στρατολόγου του ΙΚ

20/07/2018 07:32

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των αρχών της Αυστραλίας για την έκδοση ενός Αυστραλού πολίτη που θεωρείται από τους σημαντικότερους στρατολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστοποίησε η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.
 
Ο Νιλ Πράκας, που έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη, φέρεται να συνδέεται με διάφορες συνωμοσίες με σκοπό τη διάπραξη επιθέσεων στην επικράτεια της Αυστραλίας κι έχει εμφανιστεί σε προπαγανδιστικά βίντεο και περιοδικά του ΙΚ. Οι αυστραλιανές αρχές των κατηγορούν ότι στρατολογούσε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη χώρα στην τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι ενεθάρρυνε τρομοκρατικές ενέργειες.
 
"Είμαστε απογοητευμένοι που το κακουργιοδικείο της Κιλίς της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα για την έκδοση του Νιλ Πράκας στην Αυστραλία", ανέφερε η Μπίσοπ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ.
 
"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές καθώς εξετάζουν το εάν θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση σχετικά με την έκδοση", πρόσθεσε. Η Καμπέρα πιέζει στην Άγκυρα να προχωρήσει στην έκδοση του Πράκας αφότου είχε συλληφθεί στην Τουρκία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
 
Η εφημερίδα Daily Telegraph της Αυστραλίας ανέφερε σε ανταπόκρισή της από την Κιλίς, ότι αρχικά το δικαστήριο έδωσε εντολή ο Νιλ Πράκας να αποφυλακιστεί, αλλά κατόπιν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει της τουρκικής νομοθεσίας διότι φέρεται να είναι μέλος του ΙΚ.

ΚΥΠΕ