You are here

Τραμπ: Είναι πιθανό να κλείσω εμπορική συμφωνία με τον Σι στην G20

26/06/2019 16:41

Το Πεκίνο επιθυμεί να κλείσει συμφωνία περισσότερο από την Ουάσιγκτον, σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, που προειδοποιεί με νέους δασμούς, σε άλλη περίπτωση. «Ο Πάουελ δεν κάνει καλή δουλειά, η ΕΚΤ ρίχνει λεφτά ενώ η Fed τα αποσύρει».

Η Κίνα ξέρει τι πρέπει να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να κλείσει η εμπορική συμφωνία, σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox.
Πρόσθεσε ότι είχε συζητήσεις με την Κίνα τις τελευταίες ημέρες για το θέμα του εμπορίου, καθώς και ότι το Πεκίνο επιθυμεί να κλείσει εμπορική συμφωνία περισσότερο από την Ουάσιγκτον.

«Είναι πιθανό να φτάσω σε εμπορική συμφωνία με τον Σι στην G20 και να αποφευχθεί η ανάγκη για περαιτέρω δασμούς. Εάν αποφασίσω να επιβάλω επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, θα μπορούσε να είναι 10% και όχι 25%».

«Θα επιβάλω επιπλέον δασμούς, πολύ ουσιαστικούς επιπλέον δασμούς, εάν δεν κλείσουμε συμφωνία», τονίζει χαρακτηριστικά, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πιθανότητα να μη χρειαστεί.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με το Μεξικό, υπογράμμισε ότι ο νότιος γείτονας των ΗΠΑ έχει κάνει πραγματικά καλή δουλειά στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Μνούτσιν: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας είναι 90% έτοιμη

«Είμαστε στο 90% του δρόμου όσον αφορά τη συμφωνία και πιστεύω ότι υπάρχει το μονοπάτι για την ολοκλήρωσή της», σημείωσε στο CNBC ο Στίβεν Μνούτσιν.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι σίγουρος πως ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο της G20, το Σάββατο.

«Το μήνυμα που θέλουμε να ακούσουμε είναι ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στο τραπέζι (του διαλόγου) και να συνεχίσουν, επειδή πιστεύω ότι το ισορροπημένο εμπόριο και η συνέχιση της ανοικοδόμησης αυτής της σχέσης θα έχει καλό αποτέλεσμα για την οικονομία τους και την αμερικανική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με ένα σχέδιο… Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Σι έχουν πολύ στενή σχέση εργασίας. Είχαμε πολύ παραγωγική συνάντηση στην τελευταία G20», πρόσθεσε ο υπουργός.

Παράλογη η πολιτική της Fed

«Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν κάνει καλή δουλειά», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στον Τζερόμ Πάουελ.

«Ο Πάουελ δεν κάνει τίποτα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άλλες χώρες υποτιμούν το νόμισμά τους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η πολιτική της Fed είναι παράλογη, η ΕΚΤ ρίχνει χρήματα, ενώ η Fed τα αποσύρει».

Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρεί πως κάνει καλή δουλειά ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και παρά το ότι, όπως λέει, έχει το δικαίωμα να τον υποβιβάσει ή να τον απολύσει, ποτέ δεν υποδήλωσε ότι θα προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις.

Ένας πόλεμος με το Ιράν δεν θα διαρκούσε πολύ

Σχετικά με το Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ σημειώνει ότι οποιοσδήποτε πόλεμος ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν θα είναι γρήγορος, αν και επανέλαβε την επιθυμία του να αποφευχθεί η στρατιωτική αντιπαράθεση.

«Ελπίζω ότι δεν θα γίνει, αλλά είμαστε σε πολύ δυνατή θέση, εάν κάτι τέτοιο συμβεί», πρόσθεσε. «Εάν συνέβαινε, δεν θα είχε μεγάλη διάρκεια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και οι τεχνολογικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση το παρακάνει με τις μηνύσεις κατά αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, όπως  το Facebook και η Google, άφησε να εννοηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, υποδηλώνοντας ότι οι νομικές ενέργειες εναντίον τους θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφερόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις αγωγές που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κινηθούν νομικά κατά του Facebook και της Google και «ίσως το κάνουμε».

«Μισεί τις Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον άνθρωπο έχω ποτέ γνωρίσει», είπε ο Τραμπ, σε μία εμφανή αναφορά στην Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Πηγή: Euro2day