You are here

Τραμπ: Η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Β. Κορέας συνέβαλε να αποφευχθεί μια «πυρηνική καταστροφή»

13/06/2018 07:36

Η 'χωρίς προηγούμενο' συνάντησή του στη Σιγκαπούρη με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη συνέβαλε να αποφευχθεί "μια πυρηνική καταστροφή", ανέφερε με ικανοποίηση σε μήνυμα που ανάρτησε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
 
"Ο κόσμος έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω από μια δυνητική πυρηνική καταστροφή", έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Όχι πια εκτοξεύσεις πυραύλων, ούτε δοκιμές πυρηνικών όπλων. Οι όμηροι επέστρεψαν στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους. Ευχαριστώ πρόεδρε Κιμ, η ημέρα μας μαζί ήταν ιστορική!", πρόσθεσε ο Τραμπ στην ανάρτηση.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας αυτής κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
 
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου εξαρτάται από τον αμοιβαίο τερματισμό κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
 
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων από κοινού με τη Νότια Κορέα ενόσω η Βόρεια Κορέα διαπραγματεύεται με καλή πίστη την αποπυρηνικοποίησή της.

"Δεν πρόκειται να διεξαγάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια όσο διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη" με την Πιονγκγιάνγκ, είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στη Σιγκαπούρη, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
 
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προσκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Σιγκαπούρη κι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τραμπ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
 
Η ιστορική σύνοδος κορυφής του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη μπορεί να σηματοδοτήσει μια "ριζοσπαστική καμπή" στη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, εκτίμησε το KCNA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.
 
Η εχθρική και καταστροφική σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη "διήρκεσε την πιο μακρά χρονική περίοδο στη Γη", ανέφερε το KCNA στον πρώτο του απολογισμό για το τετ-α-τετ των δύο ηγετών, ενώ στο κείμενό αυτό εκφράστηκε η ελπίδα πως η σύνοδος της Σιγκαπούρης θα επιτρέψει να υπάρξει "μια ριζοσπαστική καμπή στις εξαιρετικά εχθρικές σχέσεις" μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Εξάλλου, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να επωμιστεί μέρος του αρχικού κόστους της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, αλλά θα λάβει αποφάσεις μόνο αφού ξαναρχίσουν επιθεωρήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), τόνισε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

ΚΥΠΕ