You are here

Τρας: Ο Πούτιν κρατά όμηρο τον κόσμο

26/05/2022 20:21

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ότι μετατρέπει σε όπλο την πείνα, αλλά απέκλεισε την άρση κυρώσεων με αντάλλαγμα να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Από το Σαράγεβο που επισκέφθηκε για συνάντηση με τη Βόσνια ομόλογό της Μπίσερα Τούρκοβιτς, η κα Τρας είπε: «Είναι εντελώς αποτρόπαιο που ο Πούτιν προσπαθεί να κρατήσει τον κόσμο όμηρο για λύτρα. Στην ουσία μετατρέπει σε όπλο την πείνα και την έλλειψη φαγητού μεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνεται αυτό. Ο Πούτιν πρέπει να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών σιτηρών».

Στο ερώτημα περί άρσης κυρώσεων αν οδηγούσε σε ομαλή εξαγωγή των σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας απάντησε αρνητικά. «Αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε είναι οποιαδήποτε άρση κυρώσεων, οποιονδήποτε κατευνασμό, ο οποίος απλώς θα κάνει τον Πούτιν πιο δυνατό μακροπρόθεσμα», είπε.

Η κα Τρας τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να σταματησεί η ανάμειξη της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια και ανακοίνωσε τον στόχο ενεργοποίησης διεθνών επενδύσεων ύψους 100 εκ. δολαρίων για τα δυτικά Βαλκάνια έως το 2025.

Την Παρασκευή η κα Τρας θα βρίσκεται στην Πράγα για συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό της Γιαν Λιπάβσκι.