You are here

Τρεις άσοι του Μπους με στόχο νίκη στις εκλογές

08/01/2004 11:23
Άνοιγμα προς τους (λαθρο)μετανάστες, αμνηστία σε περίπου 500 Ιρακινούς κρατούμενους και ένα «δώρο» 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τους υποστηρικτές του: Με τις τρεις αυτές ενέργειες, ο Τζορτζ Μπους ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, στοχεύοντας σε μια καθαρή νίκη στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου και μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε για να ξεκινήσει την καμπάνια του μία μέθοδο όχι τόσο συνηθισμένη, αλλά πάντως αποδεδειγμένα αποτελεσματική: Αντί να προχωρήσει σε εξαγγελίες και γενικόλογες διακηρύξεις, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι βρίσκεται σε μία θέση από την οποία μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να τις υλοποιεί. Έτσι, «χτύπησε» σε τρία κρίσιμα μέτωπα, που αναμένεται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της επερχόμενης εκλογικής μάχης - μετανάστες, πόλεμος στο Ιράκ και μεγάλες επιχειρήσεις.

«Κλειδί» Το γιατί είναι απλό: Τα εκατομμύρια των ψήφων ισπανόφωνων και μαύρων μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς την πλευρά του ενός ή του άλλου υποψηφίου, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ θα είναι από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην αντιπαράθεση (ειδικά αν υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι ο Χάουαρντ Ντιν), ενώ οι επιλογές και τα δολάρια της αμερικανικής ολιγαρχίας θα αποδειχθούν, όπως πάντα στις ΗΠΑ, «κλειδί» για τις εξελίξεις.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Αργά χθες το απόγευμα και ενώπιον ενός ακροατηρίου 150 ανθρώπων που είχαν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο, ο Μπους εξήγγειλε νέα μέτρα για τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που συρρέουν καθημερινά στη χώρα, κυρίως από το Μεξικό (όπου ο Μπους ταξιδεύει την ερχόμενη εβδομάδα) και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Πρακτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας σε όσους ελπίζουν ότι, κάποια στιγμή, θα αποκτήσουν άδεια παραμονής και εργασίας στη «χώρα της επαγγελίας», επιτρέποντας σε εκείνους που βρίσκονται ήδη παράνομα στη χώρα να ενταχθούν σε ένα προσωρινό πρόγραμμα απασχόλησης με την υπόσχεση, μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την περίφημη «Πράσινη Κάρτα».

Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος και μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θέλει να ρίξει «γέφυρες» προς τους μετανάστες που ήδη εργάζονται και κατοικούν στις ΗΠΑ, από τους οποίους πολλοί έχουν αποκτήσει και δικαίωμα ψήφου. Χωρίς μάλιστα να δίνει καμία υπόσχεση στους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι θα παραμείνουν τελικώς σε αμερικανικό έδαφος νόμιμα, ο Μπους θεωρεί -εκτός όλων των άλλων- ότι με τις ρυθμίσεις που προωθεί θα αναζωπυρώσει τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων να ξανασυναντηθούν με τις οικογένειές τους, από τις οποίες είχαν χωρίσει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Όσον αφορά τώρα το Ιράκ, και σε αυτήν την περίπτωση η κίνησή του δεν ήταν διόλου τυχαία: Απελευθερώνοντας μερικές εκατοντάδες Ιρακινών, επιχειρεί να προβάλει ένα πιο διαλλακτικό προφίλ και να απαντήσει, έτσι, σε όσους κατηγορούν τον ίδιο και το επιτελείο του για την υπερβολική σκληρότητα των δυνάμεων κατοχής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις αντιδράσεις των Ιρακινών και της αντίστασης. Παράλληλα -και πάλι όχι τυχαία- η διοίκηση των πεζοναυτών ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να εφαρμόσει νέους και περισσότερο ήπιους κανόνες εμπλοκής για τις δυνάμεις της, οι οποίες αναλαμβάνουν τον έλεγχο του δυτικού Ιράκ, με στόχο την ανάπτυξη φιλικότερων σχέσεων με τους Ιρακινούς.

Νέο συμβόλαιο Τέλος (αλλά, προφανώς, όχι τελευταίο σε σημασία), ο κατασκευαστικός όμιλος της Βechtel, ένας από τους πιο σημαντικούς και πιστούς υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου μέχρι σήμερα, απολαμβάνει από χθες το βράδυ την ανάληψη ενός ακόμη συμβολαίου στο Ιράκ, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το συμβόλαιο έχει διάρκεια δύο ετών και περιλαμβάνει την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων ηλεκτρισμού και υδροδότησης, καθώς και των αεροδρομίων και λιμανιών σε ολόκληρο το Ιράκ που έχουν καταστραφεί από τις αμερικανικές και βρετανικές βόμβες. Είναι το δεύτερο ανάλογο συμβόλαιο που υπογράφει η εταιρεία με την USΑΙD, με το πρώτο να έχει ύψος 1 δισεκατομμυρίου και να λήγει τον Δεκέμβριο του 2004.

Ύστερα από αυτό, δεν είναι να απορεί κανείς για το νέο ρεκόρ που έσπασε χθες ο Τζορτζ Μπους: Όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας Κεν Μέλμαν, στα ταμεία του νυν προέδρου βρίσκονται ήδη 130 και πλέον εκατ. δολ. από «δωρεές». Ένα ποσό που ξεπερνά το σύνολο των χρημάτων που είχε συγκεντρώσει το 2000, αλλά και όσα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποσπάσουν όλοι μαζί οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών...

Ιράκ

Δίνεται αμνηστία σε περίπου 500 Ιρακινούς κρατούμενους, ενώ οι διαταγές που έχουν οι πεζοναύτες είναι να συμπεριφέρονται ηπιότερα στους Ιρακινούς

Εταιρείες

Η κατασκευαστική Βechtel ανέλαβε την εκτέλεση ενός ακόμη συμβολαίου για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ύψους 1,8 δισ. δολ.