You are here

UBS: Γιατί βλέπει περιθώριο ανόδου στις αγορές

16/08/2022 15:44

Η ελβετική τράπεζα UBS βλέπει περιθώριο ανόδου στις αγορές, καθώς τα καλύτερα στοιχεία που ανακοινώνονται, ανταποκρίνονται στις χαμηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί.

Οι παγκόσμιες μετοχές συνεχίζουν να ενισχύονται με τον δείκτη S&P 500 (+3,3%), τον δείκτη Nasdaq (+2,7%) και τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών (+2,5%) και τους κυκλικούς δείκτες (Τράπεζες, Ενέργεια, Υλικά και Αυτοκίνητα) να υπεραποδίδουν. Ομοίως, ο χαλκός, το πετρέλαιο και σιτάρι σημείωσαν άνοδο και τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης περιορίστηκαν κατά 20 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Το ράλι οδηγήθηκε από τις καλές ειδήσεις (σε σχέση με τις προσδοκίες) όσον αφορά τον δείκτη παραγγελιών τις ΗΠΑ ISM, τις μισθοδοσίες και τα κέρδη. «Βλέπουμε περιθώριο για τις αγορές να ανέβουν περαιτέρω τον Αύγουστο, ελλείψει κινδύνου τις επόμενες εβδομάδες, εκτός ίσως από τις λιανικές πωλήσεις και το Jackson Hole της Fed», εξηγεί η UBS.

Από την άποψη του κινδύνου για τα κέρδη των εταιρειών, η ψυχολογία των αναλυτών στράφηκε προς τα πάνω από τα πολύ αρνητικά επίπεδα και το τριμηνιαίο consensus για τον δείκτη S&P 500 υποχωρεί μόλις 2% κατά μέσο όρο για τα επόμενα 8 τρίμηνα, καλύτερα από τους πτωτικούς φόβους.

Η σχέση μακρο-κινδύνου/απόδοσης είναι τώρα πολύ πιο ισορροπημένη 

Από μακροοικονομική άποψη, το ράλι του S&P από τις 16 Ιουνίου τροφοδοτήθηκε από την ανάκαμψη των προοπτικών ανάπτυξης και την πτώση των 5ετών πραγματικών αποδόσεων. Η μελλοντική πορεία είναι λιγότερο σαφής. Η UBS Rates Strategy βλέπει μείωση του 5ετούς breakeven στις 240 μ.β. στο τέλος του έτους, αλλά η Credit Strategy έχει ευρύτερα spreads και οι προσδοκίες για την ανάπτυξη μπορεί να αργήσουν να ανακάμψουν πλήρως, καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν.

«Εκτιμούμε ότι ο Nasdaq (-6,5%) και ο S&P 500 (- 2,6%) έχουν υστερήσει φέτος, ενώ τα μέσα ενημέρωσης (-18%), οι τράπεζες (-18%) και οι κατασκευαστές κατοικιών (-12%) έχουν περιθώρια να καλύψουν τη διαφορά. Η Ενέργεια (49%) και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (12%) έχουν υπεραποδώσει.

Ο δείκτης «φόβου» VIX κάτω από το 20 δεν σημαίνει ότι η αγορά είναι «εφησυχασμένη»

«Ο VIX είναι κάτω από το 20 αυτή την εβδομάδα, αλλά βλέπουμε ότι συνάδει με την πραγματοποιθείσα μεταβλητότητα και δεν αποτελεί σημάδι εφησυχασμού. Άλλες μετρήσεις μεταβλητότητας δείχνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εγρήγορση όπως: 1) τα futures του δείκτη VIX παραμένουν αυξημένα λόγω της ανησυχίας για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τους κινδύνους πολιτικής, 2) ο δείκτης SKEW - βρίσκεται μακριά από τα τοπικά χαμηλά και 3) ο δείκτης VVIX - είναι ο λιγότερο πιεσμένος από τους δείκτες, αλλά μακριά από τα πρόσφατα χαμηλά του, καταλήγει η UBS.

Πηγή: Euro2day