You are here

Βαρύ το πλήγμα για Ν. Αμερική από τον κορωνοϊό, ενώ τα περιστατικά αυξάνονται παγκόσμια

23/11/2020 07:38

Βαρύ είναι το πλήγμα που δέχονται χώρες της Νότιας Αμερικής από την πανδημία, με τους νεκρούς και τα νέα περιστατικά να αυξάνονται. Σε δυσχερή θέση βρίσκονται και άλλες χώρες, της Ασίας, της Ευρώπης.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 18.615 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα 194 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Η μεγαλύτερη χώρα της νότιας Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 169.183 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επί συνόλου 6.071.401 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν χθες είναι αρκετά χαμηλότεροι από εκείνους προηγούμενων ημερών. Το υπουργείο Υγείας εξήγησε ότι "ορισμένα προβλήματα" στα συστήματα πληροφορικής του κρατικού μηχανισμού της Βραζιλίας πιθανόν προκαλούν καθυστερήσεις στην ενημέρωση των στοιχείων για την επιδημιολογική κατάσταση.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.184 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 100 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 37.002 νεκρούς επί συνόλου 1.370.366 επιβεβαιωμένων μολύνσεων. Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες είναι ο χαμηλότερος από την 20ή Ιουλίου.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Μπουένος κιρες (998), ενώ ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός διαγνώστηκε στην επαρχία Σάντα Φε (634). Στην ίδια την πρωτεύουσα, ως πρότινος το επίκεντρο της πανδημίας, εντοπίστηκαν 195 μολύνσεις.

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.497 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 39 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 15.069 νεκρούς επί συνόλου 540.640 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Το υπουργείο Υγείας τόνισε χθες Κυριακή ότι οι υγειονομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πάνω από 5 εκατομμύρια τεστ στο πλαίσιο της προσπάθειας να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση του ιού.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.187 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 303 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει πλέον φθάσει τους 101.676 νεκρούς επί συνόλου 1.041.875 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε πως τα θύματα της πανδημίας πιθανότατα είναι πολλά περισσότερα στην πραγματικότητα, ίσως ακόμη και 50.000 επιπλέον.

Το Υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ενημέρωσε χθες Κυριακή μέσω Twitter ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 7.924 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 183 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των Άνδεων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 35.287 νεκρούς επί συνόλου 1.248.417 μολύνσεων. Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η πρωτεύουσα Μπογοτά, με 359.210 επιβεβαιωμένα κρούσματα αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, την 6η Μαρτίου.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 13.157 σήμερα για να ανέλθει συνολικά σε 2,14 εκατομμύρια, και ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 215, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Χθες, Σάββατο η Γαλλία είχε 17.881 νέες μολύνσεις. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 48.732 από την αρχή της επιδημίας στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή κατέγραψαν 271 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 4 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της ανατολικής Ασίας ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 509 νεκρούς επί συνόλου 31.004 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,64%. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έπεσαν κάτω από 300 για πρώτη φορά τις τελευταίες έξι ημέρες. Ωστόσο ο αριθμός τους παρέμεινε τριψήφιος για 16η συνεχόμενη ημέρα, λόγω του εντοπισμού μικρών εστιών μόλυνσης στην πρωτεύουσα Σεούλ (109 κρούσματα), στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει (74 περιπτώσεις), καθώς και στις πύλες εισόδου της χώρας μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό (16 μολύνσεις). Η μείωση των κρουσμάτων καταγράφηκε την επομένη της επιβολής αυστηρότερων μέτρων ως προς τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, στελέχη υπηρεσιών δημόσιας υγείας έχουν σημειώσει πως η μείωση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού τα Σαββατοκύριακα μάλλον οφείλεται στο ότι γίνονται λιγότερα τεστ.

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.017 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 - είναι η πρώτη φορά που ξεπέρασαν τα έξι χιλιάδες -, ενώ 139 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Η χώρα έχει καταγράψει 12.358 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού επί συνόλου 446.822 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 4.217 άνθρωποι. Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 10:00 τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της χρονιάς, με τα μαθήματα να παραδίδονται μόνο ψηφιακά.

Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 11 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έναντι δεκαεπτά μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό για τις οποίες έκανε λόγο την προηγουμένη.

Διευκρίνισε ότι τα εννέα κρούσματα ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό οι οποίες εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Τα δύο κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη. Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 10, από 11 την προηγουμένη. Άλλοι 12 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικές δομές υγείας. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 315 ασθενείς, οι έξι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.442 μολύνσεων.

ΚΥΠΕ