You are here

Visa: Θα τεστάρει ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών

13/01/2022 14:32

Τρόπο για να δοκιμάσουν οι κεντρικές τράπεζες τις εφαρμογές λιανικής για ψηφιακά νομίσματα που ενδέχεται να εκδώσουν θα προσφέρει η Visa, ακολουθώντας την ανταγωνίστριά της Mastercard.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εταιρεία θα ξεκινήσει πιλοτικά ένα πρόγραμμα αυτή την άνοιξη με την ConsenSys Inc., μια εταιρεία λογισμικού blockchain, μετά από συζητήσεις με περίπου 30 κεντρικές τράπεζες όσον αφορά τους στόχους τους για ψηφιακά νομίσματα.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διερευνούν την κυκλοφορία ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών, CBDC, εν μέσω φόβων ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή να αντικαταστήσουν τα νομίσματα fiat.

«Πιστεύουμε ότι τα stablecoins και τα CBDCs θα συνυπάρχουν στο μέλλον και θα υπάρξει ένας αριθμός διαφορετικών προσεγγίσεων για τη δημιουργία προϊόντων με βάση αυτό», δήλωσε ο Cuy Sheffield, επικεφαλής του τμήματος crypto της Visa.

Η Mastercard κυκλοφόρησε μια παρόμοια πλατφόρμα δοκιμών CBDC το 2020. Επιπλέον, η Visa προσφέρει επί του παρόντος κάρτες πληρωμών που συνδέονται με το USD Coin, ένα stablecoin που εκδίδεται από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη Circle Internet Financial Inc.

Η Νιγηρία και οι Μπαχάμες είναι μεταξύ των κρατών που κυκλοφορούν ήδη CBDC ενώ η Κίνα εφαρμόζει πιλοτικά ένα ψηφιακό γουάν σε πολλές πόλεις, πριν την προώθηση της χρήσης του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η ConsenSys, με επικεφαλής τον συνιδρυτή του Ethereum, Joseph Lubin, έχει συνεργαστεί με πολλές κεντρικές τράπεζες για δοκιμές των CBDC, συμπεριλαμβανομένων του Χονγκ Κονγκ, της Αυστραλίας και της Ταϊλάνδης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση αξιολόγησης ενός εικονικού νομίσματος που θα υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: Euro2day