You are here

Βουτάει η Wall Street με το εμπόριο στο επίκεντρο

23/05/2019 17:15

Πτώση πάνω από 1% σημειώνουν οι δείκτες, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Βουτιά 3% για το αργό. Σε υψηλό μήνα το δολάριο. Στο 2,36% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς ενισχύονται οι φόβοι των επενδυτών για κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,5% στις 25.389 μονάδες, ο Nasdaqκινείται 1,51% χαμηλότερα στις 7.633 μονάδες, ενώ ο S&P 500καταγράφει πτώση 1,3% στις 2.818 μονάδες.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μόνο όταν οι ΗΠΑ ρυθμίσουν τις «λανθασμένες ενέργειές» τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα της Ουάσιγκτον κατά κινεζικών εταιρειών απειλούν την «παγκόσμια βιομηχανική και εφοδιαστική αλυσίδα».
Εν τω μεταξύ, οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Κίνα ζήτησαν αποζημίωση από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών Boeing, για το παρατεταμένο χρονικό διάστημα της καθήλωσης στο έδαφος των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 Max 8.

Οι αεροπορικές εταιρείες Air China, China Southern Airlines και China Eastern Airlines ζητούν επίσης αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις σε προηγούμενες παραδόσεις αεροσκαφών.

Το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν και τα οικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης ΡΜΙ, που θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 51,5 τον Απρίλιο.

Η ανάπτυξη στον κλάδο υπηρεσιών επιβραδύνθηκε, με τον ΡΜΙ στις 52,5 μονάδες από 52,8.

Ωστόσο, ο κλάδος της μεταποίησης είναι στις 47,7 μονάδες από 47,9 προηγουμένως.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 3,21% στα 59,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,47% στα 1.280 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διολισθαίνει δύο μονάδες βάσης, στο 2,36%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1118 δολ./ευρώ.

Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος καταγράφει τις κινήσεις του νομίσματος έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων, ενισχύεται σε υψηλό ενός μήνα, στις 98,35 μονάδες.

Πηγή: Euro2day