You are here

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow Jones

27/01/2020 17:04

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, διογκώνοντας τις ανησυχίες για τον οικονομικό του αντίκτυπο.

O Dow Jones κινείται 521 μονάδες ή 1,8% χαμηλότερα, στις 28.510 μονάδες, o Nasdaq καταγράφει πτώση 2,3% στις 9.139 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 1,8% στις 3.239 μονάδες. 

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει φθάσει τις 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων, ανακοίνωσε η κεντρική κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα.

Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε κανένας νέος θάνατος πέραν της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της μόλυνσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκεί καταγράφηκαν 24 θάνατοι, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε όλη την Κίνα σε 81.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

«Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης, οπότε ο ιός δεν θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει σε χειρότερο μέρος» ανέφερε στο CNBC ο Άλεκ Γιανγκ, υπεύθυνος διεθνών αγορών στη FTSE Russell. «Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και ο κοροναϊός αποτελεί την υπέρτατη αβεβαιότητα, από την άποψη ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο άσχημα θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία».

Στο ταμπλό, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών American Airlines και Delta υποχωρούν πάνω από 3%. Απώλειες 3,2% καταγράφει η μετοχή της United Airlines.

Χαμηλότερα κινούνται και οι μετοχές των εταιρειών αθλητικού στοιχηματισμού και τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα η μετοχή της Las Vegas Sands υποχωρεί 7,2% και της Wynn Resorts 5,3%.

Στον ταξιδιωτικό κλάδο, οι μετοχές των Expedia, Carnival και Marriott International υποχωρούν πάνω από 2%.

Οι μετοχές καταναλωτικών εταιρειών με έκθεση στην Κίνα, όπως η Apple, η Disney, η Nike και η Estée Lauder, σημειώνουν πτώση πάνω από 1,5%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 2% στα 53,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.581 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του γεν, ενώ καταγράφει οριακές κινήσεις έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,102 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει στο 1,61%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. 

Πηγή: Euro2day