You are here

«Βράζει» η Λωρίδα της Γάζας

26/07/2004 12:46
Από την Ιερουσαλήμ, μέχρι τη Γάζα, η μεγαλύτερη ανθρώπινη αλυσίδα που σχηματίστηκε ποτέ, σήμανε την πιο ηχηρή διαμαρτυρία εναντίον του σχεδίου Σαρόν για απόσυρση των παράνομων εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 100.000 Ισραηλινοί πιάστηκαν χέρι-χέρι, καλύπτοντας μια απόσταση 90 χλμ., από το Τείχος των Δακρύων της Ιερουσαλήμ, μέχρι τα όρια της κατεχόμενης παλαιστινιακής γης. Στην πρωτοφανή διαδήλωση συμμετείχαν 15 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , ενώ κατά μήκος της ανθρώπινης αλυσίδας είχαν παραταχθεί χιλιάδες αστυνομικοί.

Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί επέδραμαν στη Δυτική Όχθη σκοτώνοντας 6 Παλαιστίνιους. Νωρίτερα Παλαιστίνιοι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη, ενώ στη Γάζα, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη συνοικία Ζεϊτούν τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ προσπαθεί να εκτονώσει την πολιτική κρίση δίνοντας λευκή επιταγή στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κορέι. «Θα αποδεχθώ οτιδήποτε προτείνει, του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Αραφάτ, σε μια προσπάθεια να βγάλει από τον νου του Κορέι το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Όσο περνούν οι μέρες, η Λωρίδα της Γάζας μοιάζει ολοένα και περισσότερο με βραδυφλεγή βόμβα και οι ανησυχίες κορυφώνονται. «Δεν ξέρω αν η κατάσταση θα εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν φήμες για μεγάλες αγορές όπλων στη Γάζα », δήλωσε ο έμπειρος Παλαιστίνιος πολιτικός, Χανάν Ασραβί.