You are here

«Ξεκινήστε την αύξηση των επιτοκίων»

29/06/2004 11:17
Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης εξαπλώνονται διεθνώς, και οι ιθύνοντες πρέπει να αναιρέσουν τον παράγοντα των χαμηλών επιτοκίων που πυροδότησε την ανάκαμψη, για να αποτραπεί τυχόν εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων.

Αυτό επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), προτείνοντας εν ολίγοις την αύξηση των επιτοκίων, καθώς «η συγχρονισμένη ανάκαμψη κάνει σαφέστερη την ανάγκη για συγχρονισμένη επιτοκιακή πολιτική».

Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων πρέπει να είναι «μετρημένος» και η χρονική στιγμή θα εξαρτηθεί από την πορεία της ανάκαμψης, αλλά δεν τίθεται καμία αμφιβολία για την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων.

Κίνδυνοι «Θα είναι πρόκληση να αυξηθούν τα επιτόκια χωρίς να κινδυνεύσουν αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής», παρατηρεί η ΒΙS. Και εξηγεί ότι ενώ οι ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα της ανάκαμψης ίσως αποτελούν δικαιολογία για να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, θα μπορούσαν ακουσίως να πυροδοτήσουν πληθωρισμό εντός των επόμενων μηνών. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα φθάσουν φέτος το 4,5%, και ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί υπό έλεγχο, παρά τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και την ισχυρότερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΙS, Μάλκολμ Νάιτ, τόνισε ότι παρά τις σχετικά αισιόδοξες προοπτικές του πληθωρισμού, είναι σημαντικό για τις κεντρικές τράπεζες να αποκαταστήσουν ένα πιο φυσιολογικό νομισματικό περιβάλλον, αλλιώς κινδυνεύουν να προκαλέσουν περαιτέρω ανισορροπίες στο χρηματοοικονομικό σύστημα.