You are here

Ξεπέρασαν τις 130.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στις ΗΠΑ

06/07/2020 21:40

Οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τους 130.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, μετά την έκρηξη των νέων κρουσμάτων που έφερε σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ανέτρεψε τις προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων από την Covid-19 παρουσιάζει καθοδική τάση τις τελευταίες ημέρες, όμως τα κρούσματα αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι οι θάνατοι είναι ένας δείκτης που εμφανίζεται με καθυστέρηση, εβδομάδες ή και μήνες μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Σε πανεθνικό επίπεδο, τα κρούσματα πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια, σχεδόν διπλάσια από εκείνα της Βραζιλίας, της δεύτερης πιο πληγείσας χώρας στον κόσμο. Τα κρούσματα αυξάνονται σε 39 Πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου. Τουλάχιστον σε πέντε Πολιτείες έχει ήδη ανατραπεί η καθοδική τάση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων. Στην Αριζόνα αναφέρθηκαν 449 θάνατοι κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, από 259 κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Στην Πολιτεία αυτή τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 300% μέσα σε έναν μήνα, το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προέβλεπαν ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ θα κυμαίνονται μεταξύ 140.000-160.000 μέχρι τις 25 Ιουλίου. Εκτιμάται επίσης ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι στην Αριζόνα, το Αρκανσο, τη Φλόριντα, το Αϊντάχο, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, το Όρεγκον, τη Νότια Καρολίνα, το Τέξας, τη Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ.

ΡΩΣΙΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στις 6.611, ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι επί μια εβδομάδα η ημερήσια ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων δεν υπερβαίνει το 1%, ενώ για 11η μέρα τα κρούσματα δεν υπερέβησαν τις 7.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τις 687.862, ενώ τα ενεργά κρούσματα φθάνουν τις 223.237. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 135 θάνατοι εν σχέσει με τους 134 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη μέρα, ενώ συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους 10.296 άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,49% του συνολικού αριθμούς των κρουσμάτων.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, πήραν εξιτήριο 3.579 ασθενείς, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 454.329 που είχαν διαγνωσθεί με κορωνοϊό. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στη Ρωσία έχουν αναρρώσει το 66% των μολυσθέντων από κορωνοϊό.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό στη Βιέννη θα μπορούσαν να ενισχυθούν ξανά εάν το απαιτεί η κατάσταση, επισημαίνει σε σημερινές δηλώσεις του ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της, Μίχαελ Λούντβιγκ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζονται αντίστοιχα βήματα.

"Ο κορωνοϊός θα μας συνοδεύει ακόμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", τόνισε, σημειώνοντας πως ο ίδιος πάντα υποστήριζε ότι κάποιος θα μπορούσε επίσης να αντιδράσει περιφερειακά εάν αυτό είναι απαραίτητο. "Το σημαντικό είναι ότι γνωρίζουμε πάντα πολύ γρήγορα ποιες είναι οι αιτίες πρόκλησης, ποια πρόσωπα αφορούν και το ότι περιορίζουμε γρήγορα και λαμβάνουμε μέτρα, κάτι που αυτή τη στιγμή λειτουργεί πολύ καλά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπει, επί του παρόντος, καμία άμεση ανάγκη να ληφθούν παρόμοια μέτρα στη Βιέννη όπως στο ομόσπονδο κρατίδιο της 'Ανω Αυστρίας, όπου υπήρξε τελευταία μαζική αύξηση των κρουσμάτων, "αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί", πρόσθεσε ο Μίχαελ Λούντβιγκ - για παράδειγμα, όταν υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, στη Βιέννη είχαν καταγραφεί περισσότερες νέες μολύνσεις από ό, τι όταν ο μέσος όρος έφτανε στα 20 νέα περιστατικά, και το περασμένο Σάββατο αναφέρθηκαν 53 μολύνσεις το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή προς τη Δευτέρα υπήρξαν 21 νέες λοιμώξεις.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η Βουλγαρία θα πατάξει όσους δεν τηρούν τα υποχρεωτικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στους δημόσιους χώρους ή δεν φορούν μάσκες προστασίας σε εσωτερικούς χώρους, καθώς αυξάνονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ. Η Βουλγαρία, μια χώρα 7 εκατ. κατοίκων, έχει καταγράψει 5.740 κρούσματα και 246 θανάτους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 1.049. Ο Ανάνιεφ δήλωσε πως θα παρατείνει την κατάσταση επιδημιολογικής έκτακτης ανάγκης στη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, ώστε να μπορεί να είναι πιο ευέλικτος και να εκδίδει ειδικές διαταγές, αν χρειάζεται.

Ο ίδιος κάλεσε τις τοπικές αρχές να επιβάλουν τη συμμόρφωση προς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της μόλυνσης και να περιορίσουν τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις. Θα επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τα μέτρα αποστασιοποίησης και τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης με την κατεχόμενη Δυτική ξχθη για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, μετά από αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και στις δύο πλευρές. Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ήδη αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να κλείσει για πέντε ημέρες, με αφετηρία τις 3 Ιουλίου, τις περιοχές που κυβερνά στη Δυτική Όχθη, αλλά η απόφασή της δεν έχει καμία ισχύ στα τμήματα αυτής της περιοχής που τελούν υπό ισραηλινό έλεγχο.

Το εβραϊκό κράτος κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967, ένα παλαιστινιακό έδαφος στο οποίο ελέγχει κάθε πρόσβαση. "Τα ποσοστά μόλυνσης έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στην Παλαιστίνη για ποικίλους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν ελέγχουμε τα σημεία διέλευσης και τα σύνορά μας", δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ πριν την εβδομαδιαία κυβερνητική σύσκεψη.

"Ζητάμε από το Ισραήλ να κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης και τους Παλαιστινίους που εργάζονται στο Ισραήλ να παραμείνουν στους χώρους εργασίας τους και να μην επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι συνολικά έχουν μολυνθεί από την πανδημία Covid-19 στη Δυτική Όχθη, 16 εκ των οποίων πέθαναν. Πριν μια εβδομάδα, ο αριθμός των μολύνσεων ανερχόταν σε 2.015. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μολύνθηκαν αφού παρευρέθηκαν σε γάμους και κηδείες, ενώ οι υπόλοιποι είναι Παλαιστίνιοι που έχουν μετακομίσει στο Ισραήλ, δήλωσε ο Στάγεχ.

Στα μέσα Ιουνίου, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ Κάιλα ανακοίνωσε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, "πιο επικίνδυνο από το πρώτο". Από την ισραηλινή πλευρά, οι αρχές έχουν ανακοινώσει επισήμως περισσότερες από 30.000 μολύνσεις, εκ των οποίων 330 θανάτους. Μετά από σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενειών μετά την άρση των μέτρων καραντίνας, το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα νέους περιορισμούς αποφασίζοντας να κλείσει άμεσα τα μπαρ, νυκτερινά κέντρα, γυμναστήρια και αίθουσες εκδηλώσεων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

O Yπουργός Υγείας του Πακιστάν γνωστοποίησε σήμερα ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, ο τελευταίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης που προσβλήθηκε από τον ιό, σε μια χώρα όπου τα αυξανόμενα κρούσματα ασκούν πίεση στο σύστημα υγείας. "Βρέθηκα θετικός στην Covid-19. Κατόπιν (ιατρικών) συμβουλών, τέθηκα σε απομόνωση στο σπίτι και λαμβάνω όλες τις προφυλάξεις. λχω ήπια συμπτώματα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ζαφάρ Μάζαρ με tweet του. Το Πακιστάν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής 229.831 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 4.762 θανάτους. Η χώρα εξακολούθησε να επιβεβαιώνει περίπου 4.000 νέα περιστατικά την ημέρα, παρά την πτώση των καθημερινών αριθμών δοκιμών. Ορισμένοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαγνωστεί με τον ιό, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, του υπουργού Σιδηροδρόμων Σείχ Ρασίντ και του προέδρου της Κάτω Βουλής Ασάντ Καισέρ. Τη Δευτέρα, 48 γιατροί παραιτήθηκαν στην ανατολική πόλη Λαχόρη, μια από τις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί σφοδρότερα από τον ιό. Ο Σαλμάν Χασίμπ, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ιατρών της Πουντζάμπ, δήλωσε ότι οι παραιτήσεις οφείλονται στο χαμηλό ηθικό, στο επιβαρυμένο σύστημα υγείας λόγω κακών συνθηκών εργασίας.

ΚΥΠΕ