You are here

Ξεπουλάνε τα ομόλογα τώρα οι επενδυτές

30/05/2013 08:27
Του Χάρη Σαββίδη

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και χθες, για δεύτερη ημέρα, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ νευρικότητα κυριαρχούσε και στη Wall Street. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι φόβοι ότι σύντομα η Fed θα αρχίσει να περιορίζει τον ρυθμό εκτύπωσης χρήματος και οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της εκτύπωσης στην Ιαπωνία. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των ομολόγων αλλά και νομίσματα αναδυόμενων οικονομικών. Το πέσο των Φιλιππίνων σημείωσε τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Νοέμβριο του 2010 (-1,3%). Το ραντ της Ν. Αφρικής υποχώρησε στα χαμηλά τετραετίας και το ρούβλι στα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012 (2,23%) ενισχύθηκε το κόστος δεκαετούς δανεισμού για τις ΗΠΑ. Νευρικότητα προκαλούσε και η αναμονή για το απόγευμα μιας δημοπρασίας πενταετών ομολόγων. Τελικά η Ουάσιγκτον άντλησε 35 δισ. ευρώ με το κόστος δανεισμού να κινείται στα αναμενόμενα επίπεδα, γεγονός που περιόρισε τις πιέσεις και επέστρεψε στη Wall Street να ανακάμψει.

Κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ο S&P-500 και ο Dow Jones υποχωρούσαν πάνω από 1%, οδηγώντας και τους ευρωπαϊκούς δείκτες να «κλείσουν» κοντά στα χαμηλά της ημέρας (-1,7% o DAX, -1,89% o CAC, -1,99% ο FTSE). Μετά το κλείσιμο της αγοράς στην Ευρώπη οι αμερικανικοί δείκτες ανέκαμψαν, περιορίζοντας τις απώλειες προς το επίπεδο του 0,5%. Το δολάριο, αντίθετα, δεν κατάφερε να ανακάμψει, με αποτέλεσμα αργά το απόγευμα το ευρώ να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 1,2925 δολ.

Αναδιάρθρωση

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι οι έντονες διακυμάνσεις και τα σημάδια κόπωσης που παρουσιάζει το ράλι οφείλονται στην αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Καθώς αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, τα κεφάλαια «βγαίνουν» από τα καταφύγια των ομολόγων για να διοχετευτούν στα χρηματιστήρια. Οι απαισιόδοξοι ανταπαντούν, όμως, ότι η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης δεν μπορεί να υποσχεθεί διατήρηση του ρυθμού κερδοφορίας στα χρηματιστήρια, οπότε τελικά οι επενδυτές θα ικανοποιηθούν από μια μικρή αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Προειδοποίηση

Η έξοδος από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, κυρίως στις ΗΠΑ, απασχολεί ιδιαίτερα τους αναλυτές. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί στην εαρινή του έκθεση ότι «η έξοδος, όταν χρειαστεί, ίσως αποδειχθεί δύσκολη στη διαχείριση και λιγότερο ομαλή από το επιθυμητό, οδηγώντας ενδεχομένως σε απότομες αυξήσεις του κόστους δανεισμού στα ομόλογα και έχοντας σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη».

Ο ΟΟΣΑ εμφανίστηκε, πάντως, ιδιαίτερα θετικός για το πρόγραμμα περαιτέρω χαλάρωσης στην Ιαπωνία. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες και το «νο. 2» του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσιάζοντας τις νέες προβλέψεις για την κινεζική οικονομία. Σε αυτές ο Οργανισμός ευθυγραμμίζεται με την αντίληψη που επικρατεί τελευταία στην αγορά, μειώνοντας από 8% σε 7,75% την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν πρόσφατα μεγάλες τράπεζες (Bank of America από 8% σε 7,6%, Standard Chartered από 8,3% σε 7,7%, ING από 9% σε 7,8%). Ο επίσημος στόχος του Πεκίνου βρίσκεται, πάντως, ακόμα χαμηλότερα (7,5%).