You are here

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Λίβανο

11/10/2021 14:07

Το μεσημέρι οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά, που είχε ξεσπάσει σε δεξαμενή βενζίνης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ζαχράνι στο νότιο Λίβανο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου) σε δεξαμενή ,που διαχειρίζεται ο στρατός της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα να καούν 250.000 λίτρα βενζίνης, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Ουάλιντ Φάγαντ που μετέβη στο σημείο.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά τέσσερις ώρες αργότερα χωρίς να υπάρξουν τραυματίες και προτού αυτή εξαπλωθεί σε διπλανές δεξαμενές.

"Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο", ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Ρεμόν Χάταρ. Ο στρατός του Λιβάνου είχε απαγορεύσει την πρόσβαση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ζαχράνι, που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου και όπου στεγάζεται ένα από τα βασικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου.

Παράλληλα εμπόδιζε τους κατοίκους να πλησιάσουν, ενώ είχε κλείσει και η βασική οδική αρτηρία που ενώνει τη Βηρυτό με το νότιο τμήμα της χώρας. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστά, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ANI.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των εγκαταστάσεων, τον Ζίαντ αλ Ζέιν, η πυρκαγιά ξέσπασε την ώρα που άδειαζε η δεξαμενή, λίγες ώρες αφού εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα. "Παρατηρήσαμε χθες ότι η στέγη της δεξαμενής είχε πάρει κλίση και αρχίσαμε αμέσως το πρωί να μεταφέρουμε τα καύσιμα", εξήγησε καθώς υπήρχε φόβος να εκδηλωθεί βραχυκύκλωμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "θα μπορούσε να προκληθεί καταστροφή, αν η πυρκαγιά εξαπλωνόταν στις διπλανές δεξαμενές". Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι "πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για να γνωρίζουμε αν η πυρκαγιά σημειώθηκε από ατύχημα ή αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος".

Η πυρκαγιά αυτή είναι η πιο πρόσφατη καταστροφή που πλήττει τον Λίβανο, όπου οι ελλείψεις σε καύσιμα εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης ανάγκασαν στα δύο βασικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ένα στο Ζαχράνι και ένα στη Ντέιρ Αμαρ, να κλείσουν το Σάββατο προκαλώντας μπλακ άουτ στη χώρα. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε την Κυριακή αφού ο στρατός του Λιβάνου διένειμε στους δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 6.000 χιλιόλιτρα βενζίνης.

Ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει μια από τις βαθύτερες υφέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας ζουν στη φτώχεια και το νόμισμά της έχει χάσει το 90% της αξίας του τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι Λιβανέζοι είναι αναγκασμένοι ολοένα και περισσότερο να βασίζονται σε γεννήτριες για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι διακοπές φτάνουν έως και τις 22 ώρες ημερησίως. Το μπλάκ άουτ του Σαββάτου ήταν το δεύτερο που σημειώνεται στη χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου.

ΚΥΠΕ