You are here

Υπόγειο λόμπινγκ υπέρ των ορυκτών καυσίμων

21/10/2021 13:35

Διαρροές εγγράφων που περιήλθαν στην κατοχή του BBC δείχνουν το πώς κράτη προσπαθούν να αλλάξουν μια κρίσιμη επιστημονική μελέτη ως προς το πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Η διαρροή δείχνει ότι Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία και Αυστραλία είναι μεταξύ των χωρών που ζητούν από τον ΟΗΕ να υποβαθμίσει την ανάγκη για γρήγορη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Δείχνει επίσης ότι περισσότερο πλούσια κράτη αμφισβητούν την ανάγκη για περισσότερες πληρωμές προς τις φτωχές χώρες, ώστε να επιλέξουν πιο πράσινες τεχνολογίες.

Αυτό το λόμπινγκ θέτει ερωτήματα για την επερχόμενη σύνοδο για το κλίμα (COP26) το Νοέμβριο, στην οποία οι χώρες θα κληθούν να δεσμευτούν σε σημαντικές κινήσεις, ώστε να επιβραδύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν πάνω από 32.000 προτάσεις από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη προς την επιστημονική ομάδα που ετοιμάζει την έκθεση του ΟΗΕ, η οποία έχει ως στόχο να συγκεντρώσει τα καλύτερα επιστημονικά στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτές οι εκθέσεις ετοιμάζονται κάθε 6-7 χρόνια από το αρμόδιο σώμα του ΟΗΕ (IPCC). Χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις ώστε να αποφασίσουν τις δράσεις που απαιτούνται, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η έκθεση που ετοιμάζεται τώρα θα είναι κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Σύνοδο της Γλασκόβης.

Από τις διαρροές προκύπτει ότι σειρά χωρών και οργανισμών υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται ο πλανήτης να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων τόσο γρήγορα όσο εισηγείται το draft της έκθεσης. Σύμβουλος του υπουργείου Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει ότι φράσεις όπως «η ανάγκη για επείγουσες και επιταχυνόμενες δράσεις μείωσης σε όλη την κλίμακα» πρέπει να διαγραφούν από την έκθεση.

Υψηλόβαθμος Αυστραλός αξιωματούχος απορρίπτει το συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο το κλείσιμο όλων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με λιγνίτη, παρότι η μείωση της χρήσης του είναι μια από τους δηλωμένους σκοπούς της Συνόδου COP26.

Όπως σημειώνει το BBC, η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου και η Αυστραλία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα.

Υψηλόβαθμος Ινδός αξιωματούχος με δεσμούς με την κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η χρήση άνθρακα πιθανότατα θα παραμείνει για δεκαετίες η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού, εξαιτίας αυτού που περιγράφει ως «τεράστια πρόκληση» στην προσφορά προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σειρά χωρών υποστηρίζουν τις αναπτυσσόμενες και ακριβές σήμερα τεχνολογίες (CCS) που αιχμαλωτίζουν και αποθηκεύουν υπόγεια διοξείδιο του άνθρακα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά την εκπομπή αερίων από εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και βιομηχανίες.

Η έκθεση του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η τεχνολογία CCS μπορεί να παίξει ρόλο, αλλά υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς το εάν είναι υλοποιήσιμες.

Πηγή: Euro2day