You are here

Υπογράφτηκε στην Ουάσιγκτον η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Παικτών

05/01/2018 14:23

Με στόχο την προστασία των αθλητών από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους κατά την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό, υπογράφτηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Παικτών. Την συμφωνία υπέγραψαν εκπρόσωποι από 100 ενώσεις αθλητών, που αποτελούν την World Players Association.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΠ, η συμφωνία θέτει τον πήχη αναφορικά με τα δικαιώματα των αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο και τα οποία δικαιώματα οι διάφορες αθλητικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και αρχές καλούνται να σεβαστούν και να εγγυηθούν.
 
Μερικά θέματα που καλύπτει η Διακήρυξη είναι το δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες στην άσκηση του αθλητισμού χωρίς καμία διάκριση, το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, τα δικαιώματα του παιδιού-αθλητή, το δικαίωμα να λαμβάνει δίκαιο μερίδιο από την οικονομική δραστηριότητα του αθλήματος της οποίας βοηθά στην παραγωγή, μαζί με δίκαιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
 
Επίσης, καλύπτει το δικαίωμα στην οργάνωση και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του κάθε παίκτη, το δικαίωμα της προστασίας του ονόματος και της εικόνας τους και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων.
 
«Αν και υπάρχουν χιλιάδες σελίδες σε όλο τον κόσμο αναφορικά με υποχρεώσεις που διέπουν τον αθλητισμό, εντούτοις καμία δεν ασχολείται ξεκάθαρα με τα διεθνή αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητών. Έτσι, η Διακήρυξη στοχεύει στην προστασία αυτών των ατόμων, που αποτελούν άλλωστε την καρδιά του αθλητισμού», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της World Players Association Μπρένταν Σουάμπ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
 
Η World Players Association (WPA) είναι η αποκλειστική παγκόσμια φωνή των οργανωμένων αθλητών και παικτών στον επαγγελματικό αθλητισμό. Συνολικά 85 χιλιάδες αθλητές από 100 οργανώσεις σε 60 χώρες βρίσκονται υπό την ομπρέλα της WPA. Ανάμεσα τους και η FIFPro, η παγκόσμια αρχή που ενώνει όλους τους ποδοσφαιριστές.

ΚΥΠΕ