You are here

Υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα για το δολάριο

23/10/2003 13:40
Το ζήτημα των επιτοκίων επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες έπειτα από τοποθετήσεις σημαντικών οικονομικών παραγόντων που ενίσχυσαν τη σχετική φιλολογία.

Οι εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Bundesbank, Γιούργκεν Σταρκ, ότι η παράταση που έλαβε από την Κομισιόν η Γαλλία για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος θα οδηγήσει σε αύξηση επιτοκίων, καθώς και οι υπαινιγμοί του κορυφαίου οικονομολόγου της ΕΚΤ, Οτμαρ Ισσινγκ, ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο, έδωσαν τροφή στα σενάρια γύρω από την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με την υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα του δολαρίου έπειτα από την πτώση της Wall Street, έδωσαν ώθηση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα που υπερέβη και πάλι τα 1,18 δολάρια. Ωστόσο, σημαντικό μέρος από τα κέρδη του ευρώ ψαλιδίστηκε μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των γερμανικών ρυθμών ανάπτυξης το 2003 και το 2004 από την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας έναντι της στερλίνας, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997 έναντι του δολαρίου Ν. Ζηλανδίας, ενώ δοκίμασε τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας έναντι του δολαρίου Αυστραλίας και της τελευταίας δεκαετίας έναντι του καναδικού δολαρίου.

Παράλληλα, το γεν «βυθίστηκε» έναντι του κοινού νομίσματος - στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο βδομάδων, πάνω από τα 130 γεν ανά ευρώ - και του αμερικανικού νομίσματος, στον απόηχο της πτώσης σε ποσοστό άνω του 5% που κατέγραψε ο δείκτης Νίκεϊ σήμερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Πλέον, το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στη γνωστοποίηση στοιχείων για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη βδομάδα στις ΗΠΑ (αναμένεται αύξηση στις 385.000 από 384.000 μία βδομάδα νωρίτερα).

Στις 13:10 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία ανάμεσα στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και το αμερικανικό είχε διαμορφωθεί στα 1,1800 δολάρια ανά ευρώ.