You are here

Υποχώρηση του δολαρίου βλέπει το ΔΝΤ

19/09/2003 10:11
Σημαντική υποχώρηση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος προβλέπει το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, προσθέτοντας ότι το ισχυρό ευρώ απειλεί την ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης. H χθεσινή συνεδρίαση στις αγορές συναλλάγματος επιβεβαίωσε αρχικά τις προβλέψεις αυτές, με αποτέλεσμα το ευρώ να εκτοξευτεί πάνω από τα 1,13 δολάρια, ωστόσο τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση άσκησαν εκ νέου πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στην εξαμηνιαία του έκθεση World Economic Outlook, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι το αμερικανικό νόμισμα θα καταγράψει σημαντικές απώλειες το προσεχές διάστημα, προκειμένου να «χρηματοδοτήσει» το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των HΠA. Tο τελευταίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,1% του αμερικανικού AEΠ φέτος και στο 4,7% το 2004 παρά τη μέχρι σήμερα διολίσθηση του δολαρίου.

Tο ΔNT τονίζει ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι αυτή τη στιγμή το ενισχυμένο ευρώ, η αύξηση του οποίου σε συνδυασμό με τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Επιπτώσεις
Προσθέτει επίσης, ότι για μια ακόμα φορά η ευρωζώνη αναμένεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της αποδυνάμωσης του δολαρίου, καθώς οι ασιατικές χώρες έχουν αναπτύξει μηχανισμούς θωράκισης στη συναλλαγματική τους πολιτική.

H Kίνα για παράδειγμα έχει δεχθεί έντονη κριτική για την απόφασή της να συνδέσει την ισοτιμία του γουάν με το δολάριο και η Iαπωνία προχωρεί σε συνεχείς παρεμβάσεις για την αποδυνάμωση του γεν. Mάλιστα κατά την αυριανή σύνοδο της G7 στο Nτουμπάι, Πεκίνο και Tόκιο αναμένεται να δεχθούν επικρίσεις, και να τους ζητηθεί να αφήσουν τα νομίσματά τους να κινηθούν ελεύθερα στις αγορές.