You are here

Σημαντικά βήματα στην Κύπρο για αιτήσεις ασύλου

28/09/2021 17:41

Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Κύπρο όσον αφορά τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, σημείωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, επισημαίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης από πλευράς της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη συνομιλιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρεται, «εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που λαμβάνει από την ΕΕ η Κύπρος, ως χώρα πρώτης γραμμής, στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων».

Επισημαίνοντας ότι μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, η κ. Δημητρίου στηλίτευσε την προώθηση μεταναστών από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων και την άρνηση της χώρας αυτής να συνεργαστεί.

Διαβεβαίωσε επίσης την Ευρωπαία Επίτροπο ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρέχει στήριξη στους δικαιούχους ανθρωπιστικής προστασίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς της υποχρεώσεις και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Την ίδια στιγμή, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, οι μεγάλοι αριθμοί μεταναστών που καλείται να διαχειριστεί η Κύπρος, δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες αυτές», αναφέρεται.

Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας όσον αφορά το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ώστε να διασφαλίζεται η αλληλεγγύη και ο δίκαιος καταμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Η Ευρωπαία Επίτροπος, αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος δέχεται μεγάλο αριθμό αιτητών ασύλου, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, επισήμανε την ανάγκη επίτευξης προόδου σε ό,τι αφορά το Νέο Σύμφωνο, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες μετεγκατάστασης και να διευκολυνθούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση της Βουλής.

Η κ. Γιόχανσον τόνισε τη σημασία αποτροπής παράτυπων αφίξεων, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των επιστροφών μη δικαιούχων προστασίας στις χώρες προέλευσής τους. «Σημείωσε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Κύπρο όσον αφορά τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, επισημαίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης από πλευράς της ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς που χρήζουν βελτίωσης», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για θετική συμβολή στην προστασία ευάλωτων ομάδων και στην αποτροπή μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης.