You are here

«Εφιάλτης» η αύξηση συντάξιμης ηλικίας στα 70

09/08/2022 07:07

Πυκνώνουν τα σύννεφα σε πάρα πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, καθώς γίνονται έντονες και μακρές συζητήσεις γύρω από το δημογραφικό με στόχο την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και της ανάγκης για σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Η Κύπρος δεν μένει εκτός αυτής της εξίσωσης, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε οριακή αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Ωστόσο, τα μαντάτα που έρχονται από τη Γερμανία και συναφή στοιχεία από άλλες χώρες, καταδεικνύουν μία ανησυχητική τάση της γήρανσης του πληθυσμού και στο μεγαλύτερο κράτος της ΕΕ γίνεται λόγος για επέκταση του ορίου συντάξιμης ηλικίας στα 70 έτη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών, κυρίως της ΕΕ, να βρίσκονται σε συναγερμό αφού εξειδικευμένες δημογραφικές έρευνες καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σε βάθος χρόνου οι κοινωνίες θα γεράσουν.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η δημογραφική τάση δεν μπορεί να ανατραπεί με τις νέες γεννήσεις, ούτε με τη μετανάστευση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως τονίζεται, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και το παράδειγμα της Γερμανίας αποτελεί προάγγελο για το τι θα ακολουθήσει στα επόμενα χρόνια.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, στη Γερμανία 100 εργαζόμενοι καλούνται σήμερα να χρηματοδοτήσουν 37 συνταξιούχους και το 2050 σε 100 εργαζόμενους θα αναλογούν πλέον 58 συνταξιούχοι.

Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: Eίτε θα αυξηθούν οι συνταξιοδοτικές εισφορές, είτε θα μειωθούν οι συντάξεις.

«Στην Κύπρο, στο παρόν τουλάχιστο στάδιο, δεν φαίνεται να είναι σοβαρή αυτή η τάση της γήρανσης του πληθυσμού που να δικαιολογεί σταδιακή επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης», δηλώνει στη StockWatch ο Πανίκος Αργυρίδης, μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ.

Σημειώνεται ότι το 2012, η τρόικα είχε θέσει ως προαπαιτούμενο την τροποποίηση του νόμου περί κοινωνικών ασφαλίσεων και στη συζήτηση που είχε προηγηθεί, οι διεθνείς πιστωτές είχαν αξιώσει επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ο έτος, κάτι το οποίο δεν είχε συνέχεια καθώς, επικράτησε η επιχειρηματολογία των κοινωνικών εταίρων ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν εμπεριστατωμένες αναλογιστικές μελέτες.

Συμφωνήθηκε και προβλέπεται μάλιστα στο σχετικό νόμο ότι τυχόν επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης θα πρέπει να διασυνδέεται με τη συντάξιμη ηλικία και το προσδόκιμο ζωής.

Συμφωνήθηκε και τελικά έγινε η πρώτη αναπροσαρμογή που αντιστοιχεί στην περίοδο 2018 – 2023.

Οριακή αύξηση μόνο το 2021

Στη βάση αυτής της αναπροσαρμογής, για τους κοινωνικούς εταίρους δεν τίθεται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστο, θέμα συζήτησης για την επέκταση της συντάξιμης ηλικίας.

«Η διασύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έδειξε οριακή αύξηση μόνο το 2021», σημειώνει ο κ. Αργυρίδης και προσθέτει:

«Θα πρέπει να αναμένουμε τη μεταβολή της επόμενης 5ετίας 2023- 2028 και αναλόγως θα λειτουργήσουμε στη βάση της σχετικής νομοθεσίας και της διατήρησης της βιωσιμότητας του ΤΚΑ».

Το μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκτιμά ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους αξιολογούν τα ευρήματα όλων των σχετικών μελετών και λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Υπενθύμισε ότι οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές είναι εκείνες που χρηματοδοτούν τις σημερινές συντάξεις και επισημαίνει ότι η μεγάλη εικόνα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση μίας αξιοπρεπούς σύνταξης.   

Στην Ευρώπη στήνουν σενάρια

Στην Ευρώπη, ήδη άρχισαν να στήνουν σενάρια παρά το γεγονός ότι η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης θεωρείται ιδιαίτερα αντιδημοφιλής απόφαση, σύμφωνα με τον Γιοχάνες Ράους, αναλυτή του Κέντρου για την Οικονομία της Υγείας.  

«Γι’ αυτό οι πολιτικοί προσπαθούν να την αναβάλουν όσο μπορούν», σημείωσε.  

Ο ίδιος εκτιμά ότι πιο αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν η αποκαλούμενη «σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», γιατί έτσι όχι μόνο θα εξασφαλίζονταν επαρκείς εισφορές, θα αυξάνονταν και οι συντάξεις.

Πάντως, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης σε 20 από τα 38 κράτη-μέλη του, παρά το γεγονός ότι τα πλείστα κράτη, δεν συμφωνούν στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 έτη.

Στη Γερμανία, το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται σταδιακά.

Μέχρι το 2031 προβλέπεται να αυξηθεί στα 67 έτη.

Γενικά η τάση που επικρατεί σήμερα σε ότι αφορά το δημογραφικό παρουσιάζεται στον πίνακα που επισυνάπτεται, βάσει του οποίου υπάρχει σταθερότητα σύμφωνα με στοιχεία του 2021.

Του Λεύκου Χρίστου