You are here

Εκταμίευση €133 εκατ. για μετανάστες

31/07/2022 06:00

Ποσό πέραν των €133 εκατ. αναμένεται ότι θα εκταμιεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για τη μετανάστευση και τον έλεγχο των κυπριακών συνόρων.

Σημειώνεται ότι κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Κύπρος εκταμίευσε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους €117 εκατ. για την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων και έργων, εκ των οποίων ποσό ύψους €10,2 εκατ. ως έκτακτη βοήθεια.

Σε απαντητική επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή στη βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρεται ότι από το ποσό των €133 εκατ., θα διατεθεί στο ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης κονδύλι ύψους €59 εκατ. περίπου, στο Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διαχείριση συνόρων και θεωρήσεων ποσό ύψους €49 εκατ. ενώ στο ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας υπολογίζεται ότι θα διατεθούν €25 εκατ. περίπου.

Σημειώνεται ότι σχετική έγκριση του νέου Εθνικού Προγράμματος αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους 2022 και το τελικό συμφωνηθέν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κείμενο θα αποσταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Διευκρινίζεται ότι τη συγκεκριμένη περίοδο το νέο Εθνικό Πρόγραμμα για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 βρίσκεται ακόμα υπό διαβούλευση με τα αρμόδια υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   

Αναφέρεται επίσης ότι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους €117 εκατ. της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, στο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης δόθηκε ποσό ύψους €39 εκατ. περίπου, στο Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Σύνορα και Θεωρήσεις) ποσό €58.5 εκατ. και στο Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Αστυνομική Συνεργασία) κονδύλι ύψους €9.2 εκατ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της, η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του υπουργείου Εσωτερικών, προβαίνει σε διαδικασίες ανάθεσης της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων σε διάφορους φορείς και Οργανισμούς, με βάση προκαθορισμένες διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται από τους Κανονισμούς που διέπουν την εφαρμογή των Ταμείων.

Οι δικαιούχοι των κονδυλίων

Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι η υπεύθυνη αρχή υλοποιεί δράσεις σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, όπως η Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η Πολιτική Άμυνα κ.ά., με απευθείας ανάθεση, όπου η φύση των δράσεων εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητά τους (de jure monopoly).

Προσθέτει ότι όπου δεν εφαρμόζεται η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, γίνεται χρήση της διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, όπου οι φορείς που δύναται να υποβάλουν προτάσεις/εισηγήσεις είναι οι κυβερνητικές υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, Εθνικές, Επαρχιακές και Τοπικές Αρχές, άλλοι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες, Διεθνείς Οργανισμοί κ.ά. 

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις των δυνητικών τελικών Δικαιούχων αξιολογούνται από την υπεύθυνη αρχή μέσω καθορισμένης, αδιάβλητης διαδικασίας και οι επιλεγείσες προτάσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο στόχος του ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης είναι να συμβάλει στην αποδοτική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην υλοποίηση, ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινής πολιτικής για το άσυλο και της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με το συναφές κεκτημένο της Ένωσης.

Το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διαχείριση συνόρων και θεωρήσεων από την πλευρά του αφορά την εξασφάλιση ισχυρής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου εσωτερικής ασφάλειας εντός της Ένωσης, ενώ του ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας– Αστυνομική Συνεργασία στοχεύει στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στην Ένωση, ιδίως με την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους