You are here

Κ. Πετρίδης: Κορεσμός για μεταναστευτικές ροές

11/12/2018 21:40

Για κορεσμό της Κύπρου ως προς την υποδοχή ανθρώπων που φτάνουν στο νησί με τη βοήθεια διακινητών, κάνει λόγο με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας από τη Λευκωσία αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο μίας εντεινόμενης μεταναστευτικής κρίσης, καθώς δίκτυα διακινητών εκμεταλλεύονται τη διαίρεση του νησιού και την εγγύτητά του στη Μέση Ανατολή.
 
«Δεν είναι πλέον εύκολο να απορροφηθούν τέτοιες ροές ή να γίνει διαχείριση της κατάστασης, ανεξαρτήτως του πόσα χρήματα λαμβάνουμε», δηλώνει ο κ. Πετρίδης.
 
Ο Guardian σημειώνει ότι η Κύπρος έχει ξεπεράσει σε αναλογία κάθε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ ως προς τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που έχει λάβει για το 2018, με σχεδόν 6.000 αιτήσεις επί συνολικού πληθυσμού περίπου 1 εκατομμυρίου.
 
Έως τον Αύγουστο οι αιτήσεις ασύλου ήταν κατά 55% αυξημένες σε σχέση με την ίδια οκτάμηνη περίοδο του 2017.
 
«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», προσθέτει ο υπουργός Εσωτερικών. Συμπληρώνει ότι τα κλειστά σύνορα σε άλλες χώρες ρίχνουν ένα δυσανάλογο βάρος σε μικρές χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος.
 
«Είναι απολύτως αναγκαίο να βρούμε μία ολιστική λύση, που σημαίνει διανομή των αιτούντων άσυλο μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες σε όλη την ΕΕ», λέει ο κ. Πετρίδης.
 
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «λόγω της παράνομης κατοχής έχουμε δει φαινόμενα που δεν θα συνέβαιναν σε συνθήκες νομιμότητας», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία ανοιχτή πληγή, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την ΕΕ».