You are here

Καμπανάκι ΕΕ για πληθυσμιακή γήρανση

17/06/2020 16:04

Έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής, που παρουσιάζει τις κινητήριες δυνάμεις αυτής της μακροπρόθεσμης αλλαγής και τις επιπτώσεις που έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις συνδέσεις μεταξύ των δημογραφικών δομών και των επιπτώσεων και των δυνατοτήτων ανάκαμψης από την κρίση, δημοσίευσε  σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η έκθεση παρουσιάζει τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις στις περιφέρειες της Ευρώπης - από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έως τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, τις γηράσκουσες κοινωνίες, τα μικρότερα νοικοκυριά και την αυξανόμενη αστικοποίηση.

Όπως σημειώνεται "καταδεικνύει επίσης τη μείωση του μεριδίου της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμό - το οποίο αναμένεται να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4 % του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2070 και αποτυπώνει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών όσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή, καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, την απασχόληση, την υγεία και τη μακροχρόνια φροντίδα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Η έκθεση θα συμβάλει στη μελλοντική χάραξη πολιτικής.

Σύμφωνα με την έκθεση το 2018, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξήθηκε σε 78,2 χρόνια για τους άνδρες και 83,7 για τις γυναίκες. Αυτή η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχιστεί: οι άνδρες που θα γεννηθούν το 2070 αναμένεται να ζήσουν 86 χρόνια και οι γυναίκες 90

Το 2018, ο μέσος αριθμός τοκετών ανά γυναίκα ήταν 1,55 και η μέση ηλικία τους κατά τον τοκετό ήταν 31,3.

Έως το 2070, το 30,3% του πληθυσμού προβλέπεται να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω (σε σύγκριση με 20,3% το 2019) και 13,2% προβλέπεται να είναι ηλικίας 80 ετών και άνω (σε σύγκριση με 5,8% το 2019)

Ο πληθυσμός της Ευρώπης σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται και πρέπει να βρούμε τρόπους για να διατηρήσουμε την οικονομική ανάπτυξη φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την παραγωγικότητα, αναφέρει η Κομισιόν.

"Για να αντιμετωπίσουμε τη γηράσκουσα κοινωνία της Ευρώπης, τα συστήματα υγείας και φροντίδας θα πρέπει να προσαρμοστούν περαιτέρω και θα πρέπει να εξετάσουμε πώς να χρηματοδοτήσουμε τις σχετικές δημόσιες δαπάνες ",  σημειώνει.

Σημειώνεται ότι οι δημογραφικές προκλήσεις συχνά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της ίδιας χώρας. Ορισμένες περιοχές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ταχεία αλλαγή πληθυσμού και αυτό θα οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις, από επενδύσεις σε υποδομές και προσβασιμότητα έως πρόσβαση σε υπηρεσίες. Η εξεύρεση νέων λύσεων για την υποστήριξη ανθρώπων μέσω αλλαγών θα είναι απαραίτητη.

Οι δημογραφικές αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Το μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού και το ΑΕγχΠ θα γίνει συγκριτικά μικρότερο. Αυτό καθιστά την ανάγκη να ενωθεί η Ευρώπη, ισχυρότερη και πιο στρατηγική, ακόμη πιο σημαντική, αναφέρει η Κομισιόν.

"Η δημογραφική αλλαγή και οι διπλές πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις συχνά επηρεάζουν, υποστηρίζουν ή επιταχύνουν η μια την άλλη - η στρατηγική προοπτική θα είναι επομένως απαραίτητο εργαλείο για την πρόβλεψη και την προετοιμασία πολιτικών για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων", τονίζεται.

Ειδικά για την Κύπρο, η έκθεση καταγράφει ότι ο σημερινός  πληθυσμός της χώρας είναι 0,9 εκατομμύρια, 0,2% της ΕΕ, το διαθέσιμο εισόδημα είναι στο 88% του μέσου όρου της ΕΕ, η κατά κεφαλή κατανάλωση στο 96% και η πυκνότητα στα 94 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Σε σχέση με την πληθυσμιακή σύνθεση προβλέπει ότι οι ηλικιακές ομάδες από 20 ως 39 θα  συρρικνωθούν κατά 10% με 15% ως το 2070 και οι ομάδες από τα 60 ως τα 80+ θα αυξηθούν κατά 25% με 30%. Ο πληθυσμός στο σύνολό του θα φτάσει τα 1,1 εκατομμύρια το 2070, αλλά με αύξηση των ατόμων ηλικίας 65 ως 80+. Ταυτόχρονα οι θάνατοι το 2070 θα ξεπεράσουν οριακά τις γεννήσεις, και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1,5.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Κύπρο το 2070 θα είναι τα 86 έτη για του άνδρες και 90 για τις γυναίκες. Τα έτη ζωής σε σύγκριση με το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2018 είναι 82,9 και 62,2 αντίστοιχα στο σύνολο (84,8 και 62,4 για τις γυναίκες και 80,9 και 62 για τους άνδρες.

Η διάμεση ηλικία αυξάνεται από 37,5 έτη σήμερα σε 45 έτη το 2070 και ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων από 25% θα  φτάσει το 50%.