You are here

Πρωταθλητές μεγάλων σπιτιών στην ΕΕ

05/01/2021 13:13

Τα κυπριακά νοικοκυριά ζουν σε κατοικίες με πλεονάζοντα δωμάτια, όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Eurostat.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το 17,2% του πληθυσμού ζούσε σε υπερπληθυσμένα νοικοκυριά το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν αρκετά δωμάτια σε σύγκριση με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Στην ΕΕ, περισσότερα από ένα στα τρία άτομα (32,7%) ζούσαν σε υπερβολικά μεγάλες κατοικίες, όσον αφορά τα πλεονάζοντα δωμάτια και πιο συγκεκριμένα τα υπνοδωμάτια, για τις ανάγκες του νοικοκυριού που ζουν σε αυτό.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σχεδόν ο μισός πληθυσμός στη Ρουμανία (45,8%) ζούσε σε υπερπληθυσμένα νοικοκυριά το 2019. Αυτό συνέβη επίσης για περίπου δύο στα πέντε άτομα στη Λετονία (42,2%), τη Βουλγαρία (41,1%), την Κροατία (38,5%) και Πολωνία (37,6%).

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το μερίδιο του πληθυσμού που ζούσε σε υπερπληθυσμένες κατοικίες μειώθηκε ελαφρά σε όλες αυτές τις χώρες, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία .

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά υπερπληθυσμού καταγράφηκαν στην Κύπρο (2,2%), στην Ιρλανδία (3,2%), στη Μάλτα (3,7%) και στις Κάτω Χώρες (4,8%).

Το ποσοστό υπερπληθυσμού ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε ένα υπερπληθυσμένο νοικοκυριό .

Ένα άτομο θεωρείται ότι ζει σε ένα υπερπληθυσμένο νοικοκυριό εάν το νοικοκυριό δεν έχει στη διάθεσή του έναν ελάχιστο αριθμό δωματίων ίσο με:

• ένα δωμάτιο για το νοικοκυριό

• ένα δωμάτιο ανά ζευγάρι στο νοικοκυριό.

• ένα δωμάτιο για κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω.

• ένα δωμάτιο ανά ζεύγος μεμονωμένων ατόμων του ίδιου φύλου μεταξύ 12 και 17 ετών.

• ένα δωμάτιο για κάθε άτομο ηλικίας 12 έως 17 ετών και δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία ·

• ένα δωμάτιο ανά ζευγάρι παιδιών κάτω των 12 ετών.

Της Γεωργίας Χαννή