You are here

Σχοινάς: Δίπλα στην Κύπρο για μεταναστευτικό

01/12/2021 09:51

Η ΕΕ θα είναι στο πλευρό της Κύπρου για τα θέματα του μεταναστευτικού, ανέφερε την Τρίτη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ενημερώνοντας στις Βρυξέλλες ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκτός του πλαισίου που διαμορφώθηκε από το πλέγμα κινήτρων και κυρώσεων προς την Άγκυρα, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στα Βαρώσια.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη μετανάστευση, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Κύπρος δέχεται σημαντική πίεση, τόσο με τις ροές από τον Λίβανο, όσο και από την πράσινη γραμμή και σημείωσε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε βελτίωση των συνθηκών στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα αλλά και σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση της συμφωνίας για επιστροφές στον Λίβανο, κάνοντας λόγο για «ευήκοα ώτα» στη γειτονική χώρα. «Η ΕΕ θα είναι στο πλευρό της Κύπρου σε αυτά», σημείωσε.

Σε σχέση με την πράσινη γραμμή, είπε ότι επειδή δεν πρόκειται για εξωτερικό σύνορο, δεν μπορεί να υπάρχει παρουσία της Frontex «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στη πράσινη γραμμή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στις ροές με τρόπο που να είναι συμβατός με τον χαρακτήρα της [πράσινης γραμμής]».

Είπε ότι η παρακολούθηση των ροών στην πράσινη γραμμή «είναι κάτι που πρέπει να οργανωθεί σε επίπεδο Κυπριακής Δημοκρατίας και εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε», κάνοντας αναφορά σε «κάμερες, αυτοκίνητα, εξοπλισμό».

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως «δεν μπορεί να γίνει εκεί ένα σκηνικό, ανάλογο με αυτό που ζήσαμε στον Έβρο» το 2020.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ευχέρεια για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του ισραηλινού συστήματος επιτήρησης της πράσινης γραμμής, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι δεν έχει ενημέρωση για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Είπε ωστόσο ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία χρειαστεί κάποιου είδους παρακολούθηση/ έλεγχο για την πράσινη γραμμή «εμείς θα βοηθήσουμε μέσα στα πλαίσια της ιδιαιτερότητας» της πράσινης γραμμής.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία εδώ στις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος έχει αυξημένες ανάγκες στο μεταναστευτικό» και ότι πρέπει να βοηθηθεί περισσότερο, είπε.

Σε ερώτηση αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς όρους υπηρεσίες που η Κύπρος θα αγοράσει από μη κράτος μέλος της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς είπε ότι όλα αυτά προβλέπονται από τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις και θα γίνουν όπως πρέπει.

Ο κ. Σχοινάς είπε εξάλλου ότι έχει έρθει η ώρα να οριστεί νομικά ο όρος της «εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών», μέσω της πρότασης για την αναθεώρηση του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν, κάνοντας αναφορά και στα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα της Λευκορωσίας.

Έστειλε συναφώς το μήνυμα ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εισαγάγει στο κοινοτικό δίκαιο τον ορισμό της «εργαλειοποίησης», σημειώνοντας πως «αυτό θα διευκολύνει την ανάληψη σχετικών μέτρων».

Σε σχέση με την κατάσταση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο είπε ότι θα πρέπει «να δούμε αν είναι εργαλειοποίηση ή αυξημένη πίεση», λέγοντας ότι «έχει σημασία η διαφορά». Είπε ακόμη ότι το σενάριο της αυξημένης πίεσης προβλέπεται στην πρόταση για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και εξέφρασε την ελπίδα, η Κύπρος να πρωταγωνιστήσει στη «συμφωνία που χρειαζόμαστε».

Σε σχέση με το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων, είπε ότι αυτό προβλέπεται ρητά στην πρόταση για τη μετανάστευση και το άσυλο, σημειώνοντας πως «είναι πιο εύκολο να δουλεύουμε ευρωπαϊκά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας παρά να δουλεύουμε αποσπασματικά έξω από το πλαίσιο συμφωνίας».

Τα τουρκικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο «έχουν κόστος».

Για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Σχοινάς είπε ότι υπάρχει η αντίληψη ότι το χειρότερο σημείο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, για να προσθέσει ότι από την κρίση αυτή μέχρι τον Δεκέμβριο έγινε πολύ συστηματική δουλειά στην Ευρώπη, τόσο στις πρωτεύουσες όσο και στα θεσμικά όργανα, στο Βερολίνο αλλά και στις ΗΠΑ υπό την Κυβέρνηση Μπάιντεν, έτσι ώστε να χτιστεί «ένα μείγμα κινήτρων και κυρώσεων».

Το μείγμα αυτό ουσιαστικά αποφόρτισε την υψηλή ένταση και κατέστησε σαφές την Τουρκία ότι «τα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα είναι χωρίς κόστος», είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι «εξαιρετικά διστακτική να βγάλει το πόδι της έξω από αυτό το πλαίσιο» καθώς αν το κάνει, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η διαδικασία των κυρώσεων.

Σημείωσε ακόμη ότι κατά τις επαφές που είχε στην Τουρκία, του μεταφέρθηκε το αίτημα για μια προοπτική θετικής σύμφυσης με την Ευρώπη, μια θετική ατζέντα, η οποία κατά τον κ. Σχοινά «δεν προκύπτει εύκολα».

Τα συστατικά της, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, περιορίζονται στο μεταναστευτικό «όπου μας χρειάζονται όσο τους χρειαζόμαστε», στην αναμόρφωση της Τελωνειακής Ένωσης - ένα σημείο, με το οποίο, όπως είπε, η Κύπρος προς στιγμή δεν συμφωνεί – και οι επαφές σε επίπεδο μεταξύ ανθρώπων, όπως το πρόγραμμα Erasmus. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο θετικό πέρα από αυτά τα τρία συστατικά», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, το κατά πόσο το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από το «μείγμα κινήτρων και κυρώσεων» προς την Τουρκία αφορά το Αιγαίο ή ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Σχοινάς είπε ότι αφορά «πιο πολύ την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ είπε ότι «κομμάτι του πλαισίου κινήτρων-κυρώσεων είναι και τα Βαρώσια».

Πολιτογραφήσεις

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των πολιτογραφήσεων στην Κύπρο, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «πολιτικά, η διαδικασία σε έναν ιδανικό κόσμο δεν έπρεπε να έχει ανοίξει» ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν συζητήσεις και διατύπωση ανησυχιών εδώ και πολύ καιρό.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επί παραβάσει, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο παραπομπής στο δικαστήριο».

Ανέφερε ακόμα ότι το «καλό σενάριο» είναι οι εξηγήσεις ή υποσχέσεις που θα δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να κριθούν επαρκείς, ώστε να σταματήσει αυτή η διαδικασία, ενώ το «κακό σενάριο» είναι να μην κλείσει το θέμα και η υπόθεση να πάει ενώπιον του δικαστηρίου. «Το σχήμα αυτό θα το κρίνουν όχι πολιτικοί αλλά δικαστές», κατέληξε.