You are here

Χ. Γεωργιάδης: Δημοσιονομική πρόκληση η γήρανση πληθυσμού

11/11/2019 10:49

Η Κύπρος αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα με τη γήρανση του πληθυσμού, λόγω συνδυασμού χαμηλού ποσοστού γεννητικότητας και αύξησης στο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί επίσης και δημοσιονομική πρόκληση καθώς δημιουργεί θέμα βιωσιμότητας των εθνικών σχεδίων σύνταξης και υγείας.

Επισημαίνει ότι η δημογραφική ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική ανάπτυξη, καθώς μια αύξηση του πληθυσμού οδηγεί σε άνοδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ μια αύξηση των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) οδηγεί σε μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς ένας γερασμένος πληθυσμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή πλούτο.

Οι τρεις πτυχές της δημογραφικής ανάπτυξης είναι η γεννητικότητα, το προσδόκιμο ζωής και η μετανάστευση.

«Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του θέματος, ίδρυσε τον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, ο οποίος συστάθηκε στις 28/04/09, με σκοπό την καθιέρωση μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Δημογραφική Ανάπτυξη και τις Πολιτικές για την Οικογένεια», σημειώνει.

Ο τομέας της γεννητικότητας είναι ο κεντρικός άξονας όπου επικεντρώνεται το έργο του Εθνικού Φορέα.  Η μείωση της υπογεννητικότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές που υποστηρίζουν τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και επομένως οι πολιτικές που προσπαθεί να προωθήσει ο Εθνικός Φορέας είναι πολυθεματικές και σχετίζονται με την επιδοματική πολιτική, την κοινωνική πρόνοια, την προώθηση της απασχόλησης, την φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων κ.α.

Επομένως, τονίζει, το έργο του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής αποτελεί μέρος μιας σφαιρικής κοινωνικής πολιτικής. «Υπό αυτό το πρίσμα, η συντονιστική αρμοδιότητα για τη δημογραφική ανάπτυξη, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να παραμείνει στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», επισημαίνει.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει το βασικό ρόλο της εφαρμογής του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.  Το όλο πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης καθορίζεται στον περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο, βάσει το οποίου καταρτίζεται κάθε χρόνο το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ) που προσδιορίζει και παρουσιάζει συνολικά τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.

Στα πλαίσια του ΣΠΔΠ καταρτίζεται και η «Δήλωση Κυβερνητικής Στρατηγικής» (ΔΚΣ), η οποία αναλύει το ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής για την τριετία. Μέσω του προσδιορισμού των πολιτικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για καθορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, η ΔΚΣ περιγράφει σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί έμφαση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και με στέρεες βάσεις ανάπτυξη που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Η ΔΚΣ αποτελεί τη βάση για την ετοιμασία των Στρατηγικών Σχεδίων των Υπουργείων που θα προσδιορίσουν τις πολιτικές τους σε επίπεδο τομέων και υποτομέων για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων.  Σε αυτές τις πολιτικές θα πρέπει εντάσσονται και οι πολιτικές για τη δημογραφική ανάπτυξη που εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Γ.Χ.