You are here

Ανησυχία για μεταναστευτικές ροές από Τουρκία

03/03/2020 12:50

Ανησυχία εκφράζει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις ροές μεταναστών από την Τουρκία, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου. Tο μεταναστευτικό ήταν το κύριο θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό.

Ερωτηθείς το μεσημέρι, στο προεδρικό μέγαρο, αν υπάρχει ανησυχία για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να στείλει μετανάστες στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «με όσα καταγράφονται στα ελληνικά σύνορα, με όσα μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει, δηλαδή με τις ροές των μεταναστών από την Τουρκία, ούσα η πρώτη χώρα σε αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό όπως αντιλαμβάνεστε και βεβαίως μας ανησυχεί».

Πρόσθεσε πως «θέλουμε να δούμε τί είναι τα μέτρα που μπορεί να πάρουμε, έτσι ώστε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τον ανθρώπινο πόνο, την ίδια ώρα να μεριμνήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα αποτραπούν οι προσπάθειες αλλοίωσης ακόμα και του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας».

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο πίσω από αυτές τις ροές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν χρειάζεται να κάνει σχόλιο με όσα καταγράφονται με τις χιλιάδες των όσων αποπειρώνται και ενθαρρύνονται από την Τουρκία στα ελληνικά ή τα βουλγαρικά σύνορα.

Σε εγρήγορση

Την ίδια ώρα που εκφράζονται ανησυχίες, η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή για την ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι «χει γίνει μια ανασκόπηση και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο όσον αφορά τις τοποθετήσεις που οι Υπουργοί οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα Συμβούλια αυτά θα πρέπει να προβούν όσο και στο γεγονός ότι τροχοδρομούνται συγκεκριμένα μέτρα αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο με σκοπό και στόχο την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και την επίσπευση διαδικασιών επιστροφών ώστε η χώρα μας να μπορέσει να μειώσει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε όσα μπορούμε σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Σήμερα, σημείωσε, οι αριθμοί είναι απαγορευτικοί για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια σωστή πολιτική και είναι για αυτό το λόγο που εκπονείται μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική που θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόσθετες λεπτομέρειες και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα».

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνει αυτή η στρατηγική, είπε ότι «είναι ήδη σε εξέλιξη μια συγκεκριμένη διαδικασία ενίσχυσης των υποδομών που η Δημοκρατία διαθέτει στον χώρο του Πουρνάρα και της Κοφίνου. Έχω δώσει οδηγίες και έχουν ενισχυθεί οι χώροι υποδοχής αριθμητικά και εξετάζουμε επίσης και το γεγονός των αυξημένων ροών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, που δημιουργούν αυτή την εγρήγορση και είμαστε σε επιφυλακή με την έννοια ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία και να διαχειριστούμε αυτούς τους αιτητές με τον τρόπο που η ευρωπαϊκή Συνθήκη καθορίζει».

Ερωτηθείς είπε ακόμη ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στον οποίον, πέραν από τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες που η Ελλάδα καταβάλλει, έγινε και συντονισμός των δράσεων των δύο Κυβερνήσεων που θα εκδηλωθούν και στα Συμβούλια των Υπουργών στην ΕΕ και ως εκ τούτου οι θέσεις μας θα κατατεθούν».

Κληθείς να πει αν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχος του δεν ήταν τελικά ικανοποιητικά, ο υπουργός είπε ότι «η κατάσταση του μεταναστευτικού είναι μια μεταβαλλόμενη κατάσταση επομένως επιβάλλεται να υπάρχει και ευελιξία από πλευράς της Δημοκρατίας και εγρήγορση στη διαχείριση και αντιμετώπιση. Κάθε μέρα, ανάλογα με το πρόβλημα και τον τρόπο που μετεξελίσσεται η διαχείριση του μεταναστευτικού, θα πρέπει η Δημοκρατία να ανταποκρίνεται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι με αυτό τον τρόπο ακριβώς πολιτευόμαστε και τροχοδρομούμε διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στον βαθμό των δικών μας δυνατοτήτων το πρόβλημα που μας εμφανίζεται».

«Όμως ένα τεράστιο πρόβλημα που θέλουμε να αναδείξουμε και να εγείρουμε μέσα στα θέματα γενικότερης πολιτικής που η ίδια η ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει είναι τη συγκρότηση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου στην οποία η ΕΕ θα αναλάβει ρόλο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, στις οποίες πρέπει να επιστρέφονται οι μετανάστες. Αυτό είναι κάτι που από μόνη της η Κύπρος είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχει. Είναι για αυτό τον λόγο που είναι μια δική μας διεκδίκηση και που ευτυχώς είναι διεκδίκηση και των χωρών πρώτης γραμμής, ώστε να μπορέσουμε ως ΕΕ πλέον, να διαπραγματευτούμε με τις διάφορες τρίτες χώρες την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα τους», τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «έχω προσκαλέσει στην Κύπρο και έχει αποδεχθεί την πρόσκληση η αρμόδια Επίτροπος κα Γιόχανσον όσο και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Σχοινάς για να συζητήσουμε και να δουν ιδίοις όμμασι το πρόβλημα και πώς εξελίσσεται στην Κύπρο.

Ερωτηθείς αν η Δημοκρατία έχει δικαίωμα να σταματήσει μετανάστες από το να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Νουρής είπε ότι «στα νόμιμα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαίως και έχει το δικαίωμα να αποτρέψει την εισδοχή, αλλά θα πρέπει να είναι γνώστες, και είμαστε γνώστες του γεγονότος ότι υπάρχουν τα διεθνή Σώματα και η νομοθεσία που δίδει και συγκεκριμένα δικαιώματα και στους μετανάστες. Δεν έχουμε καμιά διάθεση ούτε να παρατυπήσουμε ούτε να παρανομήσουμε. Αυτό που θέλουμε να γίνει από όλους αντιληπτό είναι ένα και μόνο. Το γεγονός ότι η μικρή Κυπριακή Δημοκρατία των 850 χιλιάδων ατόμων έχει συγκεκριμένες αντοχές και μπορεί να αντέξει ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών. Σήμερα έχουμε απροστάτευτα παιδιά στη Δημοκρατία, έχουμε πρόσφυγες στη Δημοκρατία. Αυτούς και θέλουμε και μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα και να τους περιθάλψουμε και να τους υποδεχθούμες»,.

Τόνισε ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε κανέναν ο οποίος θα επιστρέψει σε μια χώρα στην οποία θα είναι εν κινδύνω η ζωή του. Θέλουμε να επιστρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους που προέρχονται από τις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες και προς τις οποίες απλά μετακινούνται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση καλύτερου μέλλοντος. Θα ήταν καλοδεχούμενοι αν η Δημοκρατία είχε αυτή τη δυνατότητα. Έχουμε περάσει προ πολλού αυτή τη γραμμή και θυμίζω χαρακτηριστικά ότι, ενώ οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν μεν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών ο οποίος όμως ποτέ δεν έχει ξεπεράσει το 1% του πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει φτάσει το 3,8%».

Ερωτηθείς είπε ότι «η εικόνα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας λέει ότι έχουμε 12 χιλιάδες άτομα στα οποία ήδη έχει προσφερθεί διεθνής προστασία, έχουμε 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση και έχουμε 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Ολοι αυτοί συμποσούνται σε αριθμό κοντά στις 32 χιλιάδων και όλοι αυτοί μαζί φτάνουν το 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς τι θα γίνει για να καλυφθούν τα «κενά» στην πράσινη γραμμή, είπε ότι «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Είναι όμως ένα θέμα που χειρίζεται και το Υπουργείο Άμυνας και λόγω της λεπτότητας του συγκεκριμένου θέματος δεν θέλω να προβώ σε άλλο σχόλιο».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για σκάφος που προσεγγίζει τώρα την Κύπρο και μεταφέρει μετανάστες, αλλά και ερωτηθείς κατά πόσο υπήρχαν αφίξεις μεταναστών τις τελευταίες μέρες, ο κ. Νουρής είπε ότι «το τριήμερο που πέρασε είχαμε αφίξεις που συμποσούνται αριθμητικά σε 223 άτομα. 153 σήμερα και 70 πριν από το Σάββατο και υπάρχει πρόσθετη πληροφόρηση ότι ένα μικρό σκάφος έχει εντοπιστεί στην περιοχή Αμμοχώστου και παρακολουθείται από τις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για να δούμε πού θα καταλήξει».

Σχεδιασμοί

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος, ερωτηθείς ποιοι είναι οι σχεδιασμοί από πλευράς της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, υπό το φως και των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, είπε ότι «μετά την απόφαση της Τουρκίας να αφήσει ελεύθερη τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, θα αντιμετωπιστούν αρκετά προβλήματα σε όλες τις χώρες πρώτης γραμμής», προσθέτοντας ότι «ήδη αντιμετωπίζονται τα διάφορα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε στον Έβρο».

Η Κύπρος, ήδη αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή που μιλούμε περίπου 100 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη γραμμή αντιπαράταξης και ζητούν πολιτικό άσυλο».

«Έχουμε πληροφόρηση και για νέα ρεύματα προσφύγων από την Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής για το προσφυγικό, για τη μετανάστευση και η οποία θα συγκληθεί σήμερα».

Οι σχεδιασμοί υπάρχουν, συνέχισε, «αλλά κρίθηκε σκόπιμο ενόψει των εξελίξεων για να επιβεβαιωθούν οι στρατηγικές μας για το θέμα αυτό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πληροφορίες μιλούν για οικονομικούς μετανάστες και όχι για πρόσφυγες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν οικονομικοί μετανάστες σε πολύ μεγάλους αριθμούς».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κούσιος είπε ότι τα 100 άτομα που ανέφερε, «στην πλειοψηφία τους προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και όχι από χώρες όπου υπάρχει έκρυθμη κατάσταση».

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ΕΕ, έχει δραστηριοποιηθεί η FRONTEX στην οποία συμμετέχουμε και εμείς και έχουμε ενημερώσει την Ελλάδα ότι θα ανταποκριθούμε», σημείωσε.