You are here

Αυξάνονται οι εγγραφές στο μητρώο εταιρειών για διαβατήρια

22/08/2018 07:04

Νέες εγγραφές περιλαμβάνει το μητρώο παρόχων υπηρεσιών σε σχέση με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν κυπριακό διαβατήριο.

Το μητρώο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στις 31 Ιουλίου και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με νέες εταιρείες να έχουν προστεθεί σε αυτό στις 3 Αυγούστου και στις 8 Αυγούστου 2018.

Μέσα σε 3 εβδομάδες από τη δημοσιοποίηση του μητρώου, έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό άλλες 24 εταιρείες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο μητρώο, στις 279 από 255.

Από τον πρώτο κύκλο εγγραφής στο μητρώο, περιλήφθηκαν σε αυτό μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι καθώς και ξένες εταιρείες, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή να έχουν τα δικηγορικά γραφεία και οι νομικοί σύμβουλοι.

Ανάλυση των στοιχείων από τη StockWatch κατέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς παρόχους υπηρεσιών που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο είναι δικηγορικά γραφεία και νομικοί σύμβουλοι, ανάμεσα τους και ορισμένα από τα μεγαλύτερα γραφεία της Κύπρου, εικόνα που δεν φαίνεται να αλλάζει με βάση τα νέα δεδομένα.

Η κατηγοριοποίηση εντούτοις, δεν είναι απόλυτη καθώς αρκετές εταιρείες παρέχουν διευρυμένες υπηρεσίες που εκτείνονται πέραν του ενός τομέα.

Συμμετοχή στο μητρώο, κατέχουν επίσης, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεις παροχής εταιρικών, διοικητικών και επαγγελματικών υπηρεσιών καθώς και εταιρείες που παρέχουν ελεγκτικές/λογιστικές/φορολογικές υπηρεσίες, εταιρείες ανάπτυξης γης και εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στις 24 νέες εγγραφές περιλαμβάνονται εταιρείες με σημαντική παρουσία στον τομέα ανάπτυξης γης και των ελεγκτικών υπηρεσιών, όπως η L.Livadhiotis & Sons Ltd, η Baker Tilly Klitou and Partners Ltd και η Crowe Cyprus Limited.

Οι μισές εκ των νέων εγγραφών αφορούν δικηγορικά γραφεία ενώ ακολουθούν οι επιχειρήσεις παροχής διοικητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, τα ελεγκτικά γραφεία και οι εταιρείες ανάπτυξης γης.

Στο μητρώο όπως δημοσιεύθηκε αρχικά συγκαταλέγονταν μεταξύ άλλων, οι μεγαλύτεροι ελεγκτικοί οίκοι καθώς επίσης και τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες ανάπτυξης γης της χώρας.

Το μητρώο δημιουργήθηκε με σκοπό να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στις διαδικασίες που αφορούν την πολιτική παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές, ιδιαίτερα μετά από περιόδους έντονων επικρίσεων σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα αδειοδοτημένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την εξουσιοδότηση να έρχονται σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να υποβάλλουν εκ μέρους τους αιτήσεις για εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Της Μαρίας Χαμπή