You are here

Εφιάλτης το δημογραφικό στην Κύπρο

03/12/2019 15:15

Το θέμα του δημογραφικού προβλήματος τέθηκε σε υποεπιτροπή της επιτροπής εργασίας της βουλής, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της επιτροπής να προκαλούν μεγάλο προβληματισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης γονιμότητας σήμερα κυμαίνεται στο 1,32 και παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Δηλαδή κάθε γυναίκα γεννά στατιστικά 1,30 παιδιά.

Ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού μειώθηκε σταδιακά από 2,50 που ήταν ο πιο ψηλός το 1982. Από το 1995 το συνολικό ποσοστό γονιμότητας είναι πιο χαμηλό από το 2,10, ποσοστό που είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού.

Για να υπάρξει ανάπτυξη ενός τόπου ο δείκτης πρέπει να φθάνει στο 2,4.

Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού είναι 29,4 χρόνια ενώ η μέση ηλικία για όλες τις γεννήσεις του 2018 ανεξάρτητα από τη σειρά γεννήσεως των παιδιών ήταν 31 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι εκτρώσεις στην Κύπρο ανέρχονται στις 8,5 χιλιάδες το χρόνο.

Στην Ελλάδα από 1986 μέχρι και σήμερα 11,5 εκατομμύρια παιδιά δεν γεννήθηκαν λόγω εκτρώσεων.

Ο πρόεδρος του παγκύπριας οργάνωσης πολυτέκνων Ντίνος Ολύμπιος, δήλωσε ότι χανόμαστε και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου προσφέρθηκαν κίνητρα και επιδόματα, όπως η Γαλλία, αυξήθηκε η γονιμότητα.

Το 1992 όταν δόθηκαν τα πρώτα επιδόματα ο δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε στο 2.49. Σήμερα τα επιδόματα παραχωρούνται στην βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Η πρόεδρος της υποεπιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι μειώνονται τα παιδιά κάτω των 15 ετών, τα οποία αποτελούν το 16% του πληθυσμού και αυξάνονται οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι οποίοι φθάνουν στο 22% του συνολικού πληθυσμού.  

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι η Κύπρος γερνά, χωρίς αναπλήρωση του πληθυσμού. Απαιτείται η ανάληψη τολμηρών δράσεων για ανατροπή του πληθυσμιακού μαρασμού, σημείωσε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «αυτοκτονούμε με την έλλειψη δημογραφικών προγραμμάτων. Οι σημερινές εξαγγελίες είναι κοροϊδία».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, δήλωσε ότι μειώνονται οι γεννήσεις και αυξάνονται οι θάνατοι. Το μόνο θετικό είναι ότι άρχισε η επιστροφή κυπρίων από το εξωτερικό.

Της Ηρώς Ευθυμίου