You are here

Ειδική Επιτροπή για αιτήματα παραχώρησης ειδικής άδειας εισόδου

23/06/2020 17:42

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για να εξετάζει αιτήματα για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου προσώπων από χώρες που δεν εμπίπτουν στις Κατηγορίες Α και Β, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της εκτίμησης κινδύνου, όπως αυτές ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας και Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, η ειδική άδεια εισόδου αφορά περιπτώσεις πρώτου βαθμού συγγενών προσώπων που διαμένουν νόμιμα στη Δημοκρατία και/ή που δραστηριοποιούνται οικονομικά στη Δημοκρατία  (σύζυγος, παιδιά, γονείς)  για σκοπούς επανένωσης οικογενειών. Επίσης αφορά στις περιπτώσεις προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας που η άφιξή τους στη Δημοκρατία είναι αναγκαία για σκοπούς υλοποίησης έργων του δημοσίου ή για άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Μετά την εξασφάλιση της ειδικής άδειας από την Επιτροπή τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσουν και την «Κυπριακή Κάρτα Πτήσης» (CyprusFlightPass) μέσω της ειδικής διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται.

Διευκρινίζεται ότι oλες οι μεταναστευτικές διατυπώσεις παραμένουν σε ισχύ και για αυτό θα πρέπει να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες με βάση των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμο. Για παράδειγμα, προστίθεται, εάν απαιτείται θεώρηση εισόδου στη Δημοκρατία, άδεια εισόδου και εργασίας κλπ, αυτή θα πρέπει να εξασφαλισθεί από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Αναφέρεται επίσης ότι τα πρόσωπα που επιθυμούν να αφιχθούν στην Κύπρο θα πρέπει να προβαίνουν έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσουν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες.  

Τα αιτήματα για παραχώρηση ειδικής άδειας από την Επιτροπή πρέπει να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: [email protected] και να περιλαμβάνουν απαραίτητα τη χώρα προέλευσης, το ονοματεπώνυμο (όπως αυτό παρουσιάζεται στο Διαβατήριο ή στο Δελτίο Ταυτότητας), την υπηκοότητα και τον αριθμό τηλεφώνου του αιτητή.