You are here

Εθνικό Πλάνο για την ενσωμάτωση μεταναστών

16/06/2021 16:01

Το τελικό κείμενο του Εθνικού Πλάνου για την Ενσωμάτωση των μεταναστών στην Κύπρο θα παρουσιαστεί σε διάσκεψη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη, 22 Ιουνίου σε διαδικτυακή διάσκεψη Τύπου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΓΔ REFORM), σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών θα εγκαινιάσουν ένα νέο έργο με τίτλο «Οικοδομώντας δομές για διαπολιτισμική ενσωμάτωση στην Κύπρο» με διάρκεια δύο χρόνων.

Ανακοίνωση του ΣτΕ αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισερχόμενων μεταναστών στην ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, προσπαθώντας να διασφαλίσει την επιτυχή ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών που ήδη διαμένουν στη χώρα και ταυτόχρονα την ένταξη νέων μεταναστών.
Το πρόγραμμα «Οικοδομώντας δομές για διαπολιτισμική ενσωμάτωση στην Κύπρο» θα προσφέρει στήριξη στην ΚΔ για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών 2020-2022», δίνοντας στις τοπικές αρχές, ΜΚΟ και οργανισμούς μεταναστών την ευκαιρία να είναι μέρος της διαδικασίας ενσωμάτωσης.

Το Δίκτυο Διαπολιτισμικών Πόλεων είναι ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει το Συμβούλιο της Ευρώπης για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τον μακροπρόθεσμο στόχο που ασπάζονται προοδευτικές πόλεις για διαχείριση της διαφορετικότητας και καταπολέμηση των διακρίσεων. Το έργο θα οικοδομήσει πάνω στις βάσεις που δημιουργήθηκαν από την υλοποίηση του προγράμματος στη Λεμεσό από το 2020 όπως την δημιουργία διαπολιτισμικού Συμβουλίου και την πρώτη διαπολιτισμική στρατηγική στην πόλη.

Το έργο θα συμβάλει στην ένταξη των μεταναστών σε τομείς όπως συμμετοχή, εκπαίδευση,  πολιτιστική και κοινωνική ζωή, πολεοδομικό σχεδιασμό, επιχειρήσεις, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την πολυγλωσσία.

Πέντε περιφερειακά δίκτυα ενσωμάτωσης  - γύρω από τις πόλεις Αμμόχωστος (Παραλίμνι), Λάρνακα, Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο - θα δημιουργηθούν και θα περιλαμβάνουν τοπικές αρχές και αξιωματούχους, ΜΚΟ, δημόσιους οργανισμούς και τμήματα (όπως πρόνοια, απασχόληση, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός, ασφάλεια, αστικοποίηση κ.λπ.), ομάδες και οργανώσεις μεταναστών, επαγγελματίες και ιδιωτικές οργανώσεις.

Το πρόγραμμα «Οικοδομώντας δομές για διαπολιτισμική ενσωμάτωση στην Κύπρο» εφαρμόζεται με κονδύλια από την ΕΕ και σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.