You are here

Η αιτία για κύματα μεταναστών

18/05/2015 12:23
Η αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής με τη συνδρομή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι η αιτία για τα κύματα μεταναστών στη μεσόγειο, ανέφερε σήμερα ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού κατέθεσε τις θέσεις του κόμματος για το μεταναστευτικό ζήτημα ενόψει του 22ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ.

Όπως είπε, το ΑΚΕΛ απαιτεί από την κυβέρνηση της κυπριακής Δημοκρατίας να εγκαταλείψει την πολιτική της στήριξης ή και συμμετοχής σε επεμβάσεις, όπως αυτή στη Λιβύη, και να συμβάλει σε ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Μεταξύ άλλων ζήτησε την κατάργηση και μετατροπή του μηχανισμού Frontex από συνοριοφυλακή σε μηχανισμό διάσωσης της ζωής των μεταναστών, τη δημιουργία κοινής πολιτικής ασύλου στη βάση της αλληλεγγύης και του σεβασμού της αξίας της ζωής, καθώς και την κατάργηση του συστήματος του Δουβλίνου.

Ζήτησε την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων προς τους μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους, τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής φιλοξενίας και τη διασφάλιση γρήγορης και δίκαιης απονομής ασύλου στους μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανόδου της ακροδεξιάς.

Καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματος, ενόψει του 22ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού κάλεσε εξάλλου την κυπριακή κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα με πολιτικές και μέτρα που θα επιλύουν τα πολλαπλά προβλήματα μεταναστών και προσφύγων.

Ζήτησε επίσης τον άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης με στόχο την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, και την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για επιστροφή μεταναστών και διαχείριση της άτυπης μετανάστευσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών και αποφασιστικές τομές στο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, αλλά και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ρατσιστικά εγκλήματα, περιλαμβανομένης και της ρητορικής μίσους, με τη θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών.