You are here

Η Κύπρος στηρίζει ταμείο πολιτικών προσφύγων

16/09/2015 15:00
Με τη συμβολική εισφορά των €100 χιλ. η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που στήριξε δημόσια το ταμείο χρηματοδότησης υποδομών και πολιτικών για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, που συστήθηκε με πρωτοβουλία του διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) Ρολφ Βέντσελ.

«Η Κύπρος έθεσε ένα πολύ καλό παράδειγμα αλληλεγγύης και στήριξης στις κοινωνικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και έστειλε ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο διοικητής της CEB, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν, ύστερα από συνάντηση την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Εκφράζοντας την εκτίμηση του γι’ αυτή την απόφαση που του ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο, ο διοικητής της CEB ανέφερε, επίσης, ότι κάτι τέτοιο δείχνει την ισχυρή υποστήριξη της Κύπρου προς την Τράπεζα.

Ο κ. Βέντσελ επισκέπτεται την Κύπρο από τη Δευτέρα και είχε επαφές με διάφορους υπουργούς, την Κεντρική Τράπεζα, τον δήμο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τους οποίους συζήτησε την πρόοδο των έργων που χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα στην Κύπρο, καθώς και την πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας σε νέα έργα.

Αναφέροντας ότι η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει σειρά έργων στην Κύπρο, είπε ότι συζήτησε σήμερα με τον πρόεδρο και τον ΥΠΟΙΚ έργα στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο μέλλον.

Ο κ. Βέντσελ είπε ότι συζητήθηκαν έργα στον τομέα της παιδείας, ενώ υπάρχουν τρέχοντα έργα που ήδη χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα, όπως η ανάπλαση του κέντρου της Λευκωσίας για τα οποία εκκρεμεί ακόμα η αποδέσμευση κάποιων δόσεων και επίσης κάποια έργα στον τομέα του περιβάλλοντος στη Λεμεσό.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η CEB είναι ένας σημαντικός χρηματοδοτικός οργανισμός με μεγάλη σημασία για την Κύπρο, η οποία έχει διαχρονικά λάβει σημαντική στήριξη από αυτή την αναπτυξιακή τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως είπε, διάφορα κυβερνητικά τμήματα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον διοικητή ζητήματα που αφορούν όλο το εύρος της συνεχιζόμενης συνεργασίας την οποία η Κύπρος θέλει να συνεχίσει και να διευρύνει.

Πρόσθεσε ότι η CEB έχει ένα ειδικότερο ρόλο σε σχέση με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και υποδομών για διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων ή προσφυγικού ρεύματος.

Ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο σήμερα και με την ευκαιρία της παρουσίας του διοικητή στην Κύπρο έχει αποφασίσει την παραχώρηση δωρεάς €100 χιλ. προς την Τράπεζα, ειδικά για τον σκοπό της δημιουργίας ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και υποδομών για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

«Είναι ασφαλώς ένα συμβολικό ποσό, το οποίο αποτελεί και μια χειροπιαστή επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και της αποφασιστικότητας των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξουν την Τράπεζα», ανέφερε ο υπουργός.

Χρηματοδότηση έργων

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) Rolf Wenzel.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Wenzel συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και έγινε αναφορά στο σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τράπεζα στην περίπτωση επίλυσης του κυπριακού αναφορικά με την οικονομική πτυχή του ζητήματος.

Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας με την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διανοίγοντας έτσι τις προοπτικές για χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων. Συμφωνήθηκε όπως στο πλαίσιο αυτά εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από την τράπεζα αριθμού αναπτυξιακών έργων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση.