You are here

Και μέσω Τύμπου οι 12 χιλ. αιτούντες άσυλο το 2019

16/01/2020 07:10

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις στην Κύπρο για παραχώρηση ασύλου, με το αρμόδιο υπουργείο να σημειώνει ότι πιθανόν να διευκολύνονται από την Τουρκία αφού αρκετοί καταφθάνουν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη, ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής αναφέρει ότι το 2017 αιτήθηκαν 4582 άτομα για παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και το 2018 αιτήθηκαν 7761 άτομα, δηλαδή παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξεως του 69,25%.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019, οι αιτούντες άσυλο έφτασαν τους 8630 ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 12000 άτομα. Επίσης, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019, υπήρχαν περίπου 14500 υπό εξέταση αιτήσεις (περίπου 16700 άτομα) σε όλα τα αρμόδια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγαλύτερο μέρος των αιτούντων (το 60%) εισέρχεται από μη ελεγχόμενα σημεία της Νεκρής Ζώνης (για τους 8 πρώτους μήνες του 2019, περίπου 4000 άτομα), όμως ένας σημαντικός επίσης αριθμός διέρχεται μέσω των οδοφραγμάτων και κυρίως μέσω του οδοφράγματος του Λήδρας Πάλας (για τους 8 πρώτους μήνες του 2019, περίπου 900 άτομα). 

Σημειώνεται ότι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των αιτούντων που διέρχονται μέσω των οδοφραγμάτων την ίδια όμως στιγμή που η ροή των διελεύσεων από μη ελεγχόμενα σημεία της Νεκρής Ζώνης παραμένει σταθερή.

«Είναι φανερό ότι οι παράνομες αρχές των κατεχομένων, όπως επίσης και η ίδια η Τουρκία, η οποία ελέγχει στην ουσία τα κατεχόμενα, είτε διευκολύνει, είτε στην καλύτερη περίπτωση δεν λαμβάνει κανένα ενεργό μέτρο για την αποτροπή των ροών προς τις ελεύθερες περιοχές», αναφέρει ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ένας αριθμός αιτούντων, ιδιαίτερα από Αφρικανικές χώρες, όπως το Καμερούν και η Νιγηρία, φτάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας αφού η Τουρκία έχει καταργήσει τις διατυπώσεις βίζας από τις χώρες αυτές. 

Επίσης ένας σημαντικός αριθμός αιτούντων από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές οι οποίοι σπούδαζαν και εργάζονταν στα κατεχόμενα, αλλά και περίπου το 50% των αιτούντων από τη Γεωργία, διήλθαν από μη ελεγχόμενα σημεία της Νεκρής Ζώνης. 

Περαιτέρω, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου έχουν παρατηρηθεί σημαντικοί αριθμοί Σύριων υπηκόων οι οποίοι έχουν φτάσει αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ζητώντας άσυλο.  Οι Σύριοι αυτοί διέμεναν προηγουμένως στο Λίβανο ή στην ίδια την Τουρκία.

Η Δημοκρατία μέχρι σήμερα, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, ιδιαίτερα σε σχέση με τους Σύριους υπηκόους, οι οποίοι προέρχονται από τη Συρία και τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις απέναντι στους πρόσφυγες, δεν αρνείται την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές σε άτομα τα οποία αιτούνται διεθνή προστασία.  Ωστόσο, επισημαίνεται, η συστηματική άφιξη στην Κύπρο αιτούντων διεθνούς προστασίας που φτάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα και οι οποίοι είτε ξεκινούν από ασφαλείς χώρες καταγωγής είτε διαμένουν σε χώρες στις οποίες δεν διώκονται, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες δεδομένου ότι τα άτομα αυτά επιλέγουν να έρθουν στην Κύπρο παρ’ όλο που λάμβαναν ή θα μπορούσαν να λάβουν επαρκή προστασία από την Τουρκία ή από τη χώρα στην οποία προηγουμένως βρίσκονταν.

Η Δημοκρατία, από το 2009 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019, τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις, έχει παραχωρήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας σε περίπου 9200 άτομα.

Γ.Χ.