You are here

Καμπανάκι ΕΚΤ για γήρανση πληθυσμού

21/03/2018 07:06

Καμπανάκι για την αύξηση του ποσοστού γήρανσης του πληθυσμού για την Κύπρο κτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη άνοδο μέχρι το 2070.

Σε μελέτη της, σημειώνει ότι ενώ όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα γνωρίσουν τη γήρανση του πληθυσμού, το μέγεθος αυτής της δημογραφικής πρόκλησης θα ποικίλει σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά εξάρτησης ηλικιωμένων είναι σήμερα η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία.

Οι δείκτες εξάρτησης ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 35 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2070 στην Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, ενώ η Πορτογαλία θα καταλήξει σε ποσοστό 67%, το ψηλότερο στην ευρωζώνη. Για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο προβλέπονται επίσης δείκτες 60% ή και περισσότερο.

Αντίθετα, η Ιρλανδία προβλέπεται ότι θα έχει το χαμηλότερο δείκτη στη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2070, ενώ το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσουν τις μικρότερες αυξήσεις.

Αναφέρεται ότι η γήρανση του πληθυσμού στη ζώνη του ευρώ δημιουργεί ορισμένες οικονομικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο πληθυσμός της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί από 340 εκ. το 2016 σε 352 εκ. το 2040 ενώ το 2070 θα μειωθεί στα 345 εκ.

Οι προβλέψεις για τον πληθυσμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υποθέσεις σχετικά με τα ποσοστά γονιμότητας, το προσδόκιμο ζωής και τις μεταναστευτικές ροές. Ενώ και τα τρία στοιχεία περιβάλλουν έναν ορισμένο βαθμό αβεβαιότητας, η αβεβαιότητα σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές είναι μακράν η ψηλότερη.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η γήρανση του πληθυσμού οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πτωτική πίεση σε όλα τα συστατικά της δυνητικής ανάπτυξης.

Η γήρανση αναμένεται να μειώσει την προσφορά εργασίας με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι θα εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι θα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής.

Η γήρανση μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα και συνεπώς στην παραγωγή ανά εργαζόμενο.

Επιπρόσθετα, η γήρανση του πληθυσμού θα ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στα ήδη αυξημένα επίπεδα δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού.

Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν, ο αριθμός των δικαιούχων από τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα θα αυξηθεί, ενώ ο αριθμός των συνεισφερόντων αναμένεται να μειωθεί και να έχει ως αποτέλεσμα ελλείμματα εκτός εάν έχουν ρυθμιστεί οι παράμετροι. Στην πραγματικότητα, μόνο οι δημογραφικές επιπτώσεις αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες των δαπανών κατά μέσο όρο 7,6% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά την περίοδο 2013-60.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να επιβαρύνει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Τα ψηλότερα πρωτογενή ελλείμματα που συνδέονται με την ηλικία αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση του δείκτη του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Η γήρανση θα μπορούσε να δυσχεράνει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εάν τα επιτόκια μειωθούν λιγότερο από την πραγματική οικονομική ανάπτυξη.

Της Γεωργίας Χαννή