You are here

Μειώνονται οι παράνομοι μετανάστες

07/10/2011 13:12
Οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα μειώνονται, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να προχωρήσει η συμφωνία επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε στο Διεθνές Συνέδριο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που διοργανώνεται στη Λευκωσία. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Μάλτα και Ελλάδα, καθώς και το ΓΤΠ. Πρόκειται για το τρίτο από τα τρία συνέδρια που συνδιοργανώνουν τα πιο πάνω γραφεία με θεματολογία το άσυλο και τη μετανάστευση. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα τον Ιούλιο και το δεύτερο στη Ρόδο τον περασμένο μήνα.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα της οποίας το έδαφος χρησιμοποιείται συστηματικά για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα κράτη μέλη, και όπως σε πλείστα άλλα θέματα έχει αποδειχθεί κακόπιστος γείτονας.

«Δυστυχώς η χώρα αυτή αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία, γι' αυτό και στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες πριν δύο βδομάδες κάλεσα την επιτροπή να επιδείξει περισσότερο σθένος και να πείσει την Τουρκία να συναινέσει στο συμφωνημένο κείμενο», σημείωσε.

Σε σχέση με τους μετανάστες, είπε ότι τον Ιούλιο του 2011 οι εκκρεμούσες υποθέσεις στην Υπηρεσία Ασύλου έχουν μειωθεί στις 909, όταν το 2005 εκκρεμούσαν οι αιτήσεις 11.500 ατόμων περίπου.

Στη δε Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων μέχρι τον Ιούνιο του 2011 εκκρεμούσαν 1.703 εφέσεις, όταν το 2009 οι εκκρεμούσες εφέσεις έφταναν τις 3.507.

Ο κ. Συλικώτης παράλληλα ανέφερε ότι συνεχίζεται η προοδευτική μείωση της εισροής παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα και ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2011 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα 427 άτομα και από αυτούς οι 276 έχουν υποβάλει αίτηση για παραχώρηση ασύλου.

«Ενδεικτικά και πάλι μόνο να αναφέρω πως ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα το 2008 ήταν 5.198 άτομα. Βέβαια, όλοι κατανοούμε πως η κατοχή παραμένει μια μόνιμη απειλή στην εσωτερική μας ασφάλεια, και ένας εν δυνάμει κίνδυνος για την εισροή παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

Στο χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Τάσος Γεωργίου, είπε ότι σε αναλογία πληθυσμού, η Κύπρος και άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα δέχονται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση.

Αυτό δημιουργεί, πρόσθεσε, την αδήριτη ανάγκη στήριξης των κρατών αυτών στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν το ζήτημα αυτό αλλά και τις ανησυχίες των ιδίων των πολιτών τους, οι οποίες εντείνονται και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο δικό της χαιρετισμό, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Ελεονώρα Γαβριηλίδη, είπε ότι τα θέματα μετανάστευσης είναι καίριας σημασίας για την ΕΕ και πρόσθεσε ότι η πολιτική και κοινωνική αστάθεια στον αραβικό κόσμο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση πυροδοτούν όλο και περισσότερο το μηχανισμό της μετανάστευσης με πολλά δυσάρεστα συνεπακόλουθα, όπως η έξαρση ρατσιστικών φαινομένων και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος Διοικήσεως καλωσόρισε τις θετικές εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα και συνίστανται στην απλούστευση της διαδικασίας διευθέτησης της παραμονής των αιτητών ασύλου και στη γενικότερη βελτίωση και επιτάχυνση των μηχανισμών εξέτασης και αιτήσεων ασύλου. Παρόλα αυτά, είπε, δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι τα μέτρα αυτά επικεντρώνονται στους αιτητές ασύλου, αφήνοντας έξω από το προστατευτικό τους πλέγμα τους εν δυνάμει αιτητές.