You are here

Νέοι εξεταστές πολιτικού ασύλου έπιασαν σήμερα δουλειά

02/05/2023 18:22

Σήμερα ξεκίνησαν εργασία 27 νέοι εξεταστές αιτήσεων ασύλου και εντός Μάϊου θα προσληφθούν άλλοι 16 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι «εν ολίγοις θα διπλασιαστούν οι εξεταστές για τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου».

Σε δηλώσεις από κοινού με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου, έπειτα από συνάντηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Ιωάννου είπε ότι μπορούν να εξετάζουν από σήμερα μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων αιτήσεων. Υπενθύμισε δε ότι για τις προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έγιναν ρυθμίσεις κι αυξήθηκε και εκεί ο όγκος εργασίας.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουν πολύ περισσότερες αιτήσεις, απ’ ότι δέχονται, άρα είναι σε θέση να εξετάζουν και αιτήσεις που εκκρεμούσαν. Άρα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», ανέφερε. Πρόσθεσε πως έχουν πάρει μέτρα όπως ήταν η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία και υλοποιούνται.

Στην συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες από τα δύο Υπουργεία, την Αστυνομία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, στόχος ήταν ο συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων για θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό. Ο ρόλος του  Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας στο μεταναστευτικό είναι ουσιαστικός και γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αυτή τη συνάντηση, είπε.

Συζήτησαν πρωτίστως και κυρίως, ανέφερε, θέματα που αφορούν το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, με την εμπλοκή και της ΥΑΜ και μέχρι σήμερα είναι εντός του χρονοδιαγράμματος για κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή εντός Ιουνίου.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι ενημερώθηκε για τον ρόλο των οριοφυλάκων στην επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής και ανακοίνωσε ότι θα γίνει ακόμη μια συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Συζήτησαν επίσης, συνέχισε, την ενίσχυση του Γραφείου επιστροφών που έχει ουσιαστικό ρόλο στις εθελούσιες επιστροφές μεταναστών. «Έχουμε βάλει  ψηλούς στόχους και για να επιτευχθούν αυτοί χρειάζεται περεταίρω ενίσχυση», σημείωσε.

Με την Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, συνέχισε, έχουν συζητήσει και θέματα που αφορούν στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων ώστε το αποτέλεσμα να είναι «ν’ αυξήσουμε τις επιστροφές και να μειώσουμε τις ροές και να γίνεται καλύτερη δουλειά στα κέντρα (φιλοξενίας)».

Ο στόχος είναι κοινός είπε από την πλευρά της η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου, σημειώνοντας ότι υπάρχει αλληλοεξάρτηση των δύο Υπουργείων και είναι σημαντικό να υπάρχει κοινή φιλοσοφία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Χαρακτήρισε παραγωγική τη σημερινή συνάντηση και είπε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μέχρι να καταλήξουν με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και εκ μέρους της Αστυνομίας, δήλωσε, είναι πάντοτε στη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα επιχειρησιακά θέματα που προκύπτουν από την μεταναστευτική πολιτική της ΚΔ.

Η κ.  Κουκκίδη -Προκοπίου εξέφρασε αισιοδοξία πως «επειδή τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά, η σχέση είναι παραγωγική, θα έχουμε επιτυχία στους στόχους που είναι ψηλοί και δύσκολοι. Αλλά όταν υπάρχει συνεργασία τα πάντα μπορεί να γίνουν εφικτά».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα μειωθούν οι ροές και θα συντομεύσει η διαδικασία για τη διακρίβωση όσων δηλώνουν πολιτικοί πρόσφυγες, ο ΥΠΕΣ είπε πως η μείωση των ροών θα γίνει με έναν συνδυασμό μέτρων και η ενεργοποίηση των οριοφυλάκων, είναι ακόμη ένα αποτρεπτικό μέτρο, όπως και με τη σύλληψη των διακινητών.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία σημειώνοντας ότι το 95% των μεταναστών έρχονται αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα και μετά περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Ανέφερε πως η Κύπρος επενδύει πολλά στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς της ΕΕ για το τί θεωρεί η Κύπρος πως πρέπει να μπει στο εν λόγω σχέδιο. Υπάρχει συναντίληψη κι αυτό είναι πολύ καλό, είπε, για τις δράσεις που η Κύπρος προτείνει «και τί επεξεργάζονται αυτοί».

Το σχέδιο δράσης, πρόσθεσε, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχηγών που είναι τον ερχόμενο Ιούνιο, σημειώνοντας και τη σημασία των εκλογών στην Τουρκία. «Επενδύουμε στο Σχέδιο Δράσης που είναι μια σειρά ενεργειών, έχουμε προωθήσει τις θέσεις μας, υπάρχει συναντίληψη και ευελπιστούμε στην άμεση εφαρμογή του», επεσήμανε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι όταν επισκέφθηκε το χώρο φιλοξενίας στη Μενόγια, η εκπρόσωπος της Frontex που βρίσκεται εκεί έδωσε συγχαρητήρια για τον χώρο κράτησης και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών.