You are here

Ρόλος τοπικών αρχών στη κοινωνική ένταξη μεταναστών

22/05/2023 13:53

Οι τοπικές αρχές πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Κύπρο, κυρίως λόγω της εγγύτητας τους με τους πολίτες, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.

Σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα με θέμα τη διαπολιτισμική ένταξη σε τοπικό επίπεδο στην Κύπρο, η οποία συνδιοργανώνεται στο Πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την Ένωση Δήμων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι «το θέμα της ημερίδας μας αφορά άμεσα τόσο λόγω των εξαιρετικά αυξημένων ροών μεταναστών και προσφύγων, όσο και εν όψει της επερχόμενης Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας οι Δήμοι αναλαμβάνουν και σε νομοθετικό επίπεδο πλέον τη δυνητική αρμοδιότητα της κοινωνικής πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μόνιμα υποδέχεται μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Η ενσωμάτωσή τους αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση, ιδιαίτερα σε μια χώρα η οποία ακόμα προσπαθεί να ανακάμψει από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας», είπε και σημείωσε ότι «οι πολιτισμικές διαφορές, φόβος προς το άγνωστο και η αυξανόμενα διαδεδομένη ρητορική μίσους είναι μόνο μερικά ακόμα στοιχεία που κάνουν τη διαχείριση του ζητήματος ακόμα πιο πολύπλοκη».

Αφού ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να ξεχνούμε πως δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, αλλά με ανθρώπινες ζωές, οι πλείστες των οποίων έχουν αντιμετωπίσει κάποιου είδους τραγωδία πριν να καταλήξουν στην Κύπρο», ο κ. Βύρας σημείωσε πως «πρόκειται πολύ συχνά για ανθρώπους οι οποίοι είναι θύματα εκμετάλλευσης, χειραγώγησης και αλλότριων κινήτρων και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο πρέπει να τύχει χειρισμού τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο ενός σωστού εθνικού νομοθετικού πλαισίου».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «είναι απαράδεκτη η θυματοποίηση αυτών των ανθρώπων και η υποβολή τους σε απάνθρωπες πρακτικές και διαδικασίες που τους στερούν τα ανθρώπινα τους δικαιώματα. Ο κάθε άνθρωπος έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, άσχετα με τη φυλή, θρησκεία, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό ή κοινωνική κατάστασή του».

Αναφερόμενος στο τι θα πρέπει να πράξουν οι τοπικές αρχές, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την κοινωνική ένταξη, κυρίως λόγω της εγγύτητάς τους με τους πολίτες. Η κυπριακή τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά έχει υπάρξει ιδιαίτερα ενεργή σε αυτό τον τομέα και αυτό παρά τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου, χρηματοδότησης και ανθρώπινου δυναμικού».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στη διαχρονική θέση της Ένωσης Δήμων όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, που όπως είπε «ήταν πάντα ότι οι Τοπικές Αρχές είναι πάντα έτοιμες να προσφέρουν όπου υπάρχει ανάγκη, αρκεί και το Κεντρικό Κράτος να παρέχει τους ανάλογους πόρους».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βύρας ανέφερε επίσης ότι «η πρόσφατη σύρραξη στην Ουκρανία, η συνεχιζόμενη αστάθεια σε άλλες κοντινές μας περιοχές, η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, οι περιβαλλοντικές και οι υγειονομικές προκλήσεις καθιστούν τα μεταναστευτικά κύματα την καινούρια μας πραγματικότητα. Συλλογικά, με σύνεση, συνεργασία και πάνω από όλα ανθρωπιά, μπορούμε να βρούμε λύσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε», κατέληξε.

Βασικός πυλώνας διατήρησης της κοινωνικής συνοχής η ένταξη των μεταναστών

Στο δικό της χαιρετισμό η Μαρία Αδαμίδου, Διευθύντρια Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι «η εκδήλωση διεξάγεται στα πλαίσια του πρώτου πυλώνα του προγράμματος «Δημιουργώντας Δομές για τη Διαπολιτισμική ένταξη στην Κύπρο», το οποίο υλοποιείται από το πρόγραμμα Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και ο οποίος περιλαμβάνει την εκπόνηση σχεδίου για την δημιουργία πολυεπίπεδων διαπολιτισμικών δομών».

Πρόσθεσε ότι «για το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η ένταξη των μεταναστών είναι μία ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, αφού αποτελεί βασικό πυλώνα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της θωράκισης του κοινωνικού ιστού. Οι τοπικές κοινότητες, έχουν να διαδραματίσουν ένα καίριο ρόλο στη διαδικασία αυτή, και δεν μπορούν παρά να αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο κάθε προσπάθειας που καταβάλλεται».

Αφενός, συνέχισε, «είναι οι αρχές στις οποίες συχνά οι μετανάστες στρέφονται για βοήθεια και καθοδήγηση, και αφετέρου τα άτομα αυτά είναι δημότες τους, μέλη της τοπικής κοινωνίας, μένουν στις γειτονιές των Δήμων μας και συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή της πόλης και της κοινότητας. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη αποτελεσματικών διαπολιτισμικών δομών ένταξης σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ατόμων αυτών, για την ευημερία τοπικής κοινωνίας και για τη διασφάλιση της ομαλότητας της καθημερινής ζωής, ενώ αποτελούν τη βάση της ένταξης των προσώπων αυτών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Πολωνία αναφέρθηκαν στις δικές τους εμπειρίες στη δημιουργία διαπολιτισμικών δομών για την ένταξη σε τοπικό επίπεδο, ενώ εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημέρωσε για τα σχέδια δράσης για την Κύπρο και για τη δημιουργία δομών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλες τις επαρχίες της Κύπρου αναφέρθηκαν στο δικό τους ρόλο στη διαδικασία ένταξης των μεταναστών, στις αλλαγές που αναμένονται, στις δράσεις των Δήμων τους, ενώ έγινε αναφορά στις δομές ένταξης που δημιούργησαν οι δημοτικές αρχές, για τις δράσεις ένταξης που υλοποιούν, για τα μελλοντικά τους πλάνα, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών δράσεων.