You are here

Στους NYT το πρόβλημα ασύλου στην Κύπρο

28/01/2020 10:55

Οι αιτούντες άσυλο βρίσκουν μια νέα διαδρομή προς την Ευρώπη, ταξιδεύοντας προς τη διαχωρισμένη Κύπρο, αρκετοί χωρίς καν να αντιλαμβάνονται το διαχωρισμό του νησιού, αναφέρουν οι NΥ Times σε δημοσίευμα τους.

Τονίζουν ότι το μικρό νησί φιλοξενεί πλέον τους περισσότερους κατά κεφαλήν πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω «τρύπας» στο σύστημα ασύλου που αποφασίστηκε το 2015, κυρίως για να σταματήσει η ροή αιτούντων από την Τουρκία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα από το καταφύγιο διαμονής προσφύγων στην Κοφίνου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχοντας στα χέρια του φοιτητική βίζα, ο Clinton Yebga επιβιβάστηκε σε πτήση της Turkish Airlines από το Καμερούν, άλλαξε αεροπλάνα στην Κωνσταντινούπολη και προσγειώθηκε στη βόρεια Κύπρο.

Αλλά αντί να κατευθυνθεί στο πανεπιστήμιο του βορρά που ελέγχεται από την Τουρκία, κατευθύνθηκε στη λεγόμενη πράσινη γραμμή, ένα άτυπο σύνορο που χωρίζει το νησί και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, αναμένοντας την απόφαση σχετικά με την αίτηση του για άσυλο, ζει στο προσφυγικό στρατόπεδο Κοφίνου, όπου οι Σύροι, οι Παλαιστίνιοι και άλλοι Καμερούν είναι οι γείτονες του.

Σημειώνεται ότι ο Yebga και οι άλλοι είναι μεταξύ των περισσότερων από 11.200 ανθρώπων που ανακάλυψαν πέρσι μια διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που άφησε αυτό το μικρό νησί με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

«Ο πιο απλός τρόπος είναι να σκεφτεί κανείς ότι η Βόρεια Κύπρος είναι η μεγαλύτερη αίθουσα διέλευσης αεροδρομίου στον κόσμο», δήλωσε ο James Ker-Lindsay, κύριος ερευνητής στο London School of Economics που ειδικεύεται στην πολιτική στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Έχετε προσγειωθεί στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μόνο όταν περάσετε τον έλεγχο των συνόρων στην πράσινη γραμμή, η οποία δεν αποτελεί σύνορο από μόνη της, είστε επίσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε.

«Δεν είχα ιδέα για τη διαίρεση της Κύπρου», δήλωσε ο Yebga.

Τονίζεται ότι οι διακινητές ανθρώπων και οι άνθρωποι που παρουσιάζονται ως πράκτορες ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, που ελέγχονται από την Τουρκία, συχνά υποδεικνύουν τη διαδρομή προς δυνητικούς αιτούντες άσυλο, αλλά δεν εξηγούν την πολυπλοκότητα της πολιτικής κατάστασης στο νησί.

Αν και κάποιοι αιτούντες άσυλο φτάνουν στη νότια Κύπρο αεροπορικώς ή με πλοίο από το Λίβανο, τη Συρία ή την Τουρκία, μια μεγάλη πλειοψηφία φτάνουν από τη Βόρεια Θάλασσα, λένε οι αρχές.

Πολλοί αιτούντες άσυλο φτάνουν στην Κύπρο, πιστεύοντας ότι είναι κάπως συνδεδεμένοι με την ηπειρωτική Ευρώπη ή ότι ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς διαβατήριο (όχι).

Οι ειδικοί λένε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος αναδύθηκε ως προορισμός μόνο αφού έκλεισαν άλλες γραμμές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο ήταν πέντε φορές ψηλότερος το 2019 από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Χθες ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής σημείωσε ότι εκπονείται μια νέα μεταναστευτική πολιτική από το Υπουργείο που θα τεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, «σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουμε τις ροές, πάντοτε με ορθολογιστικό τρόπο, πάντοτε στα πλαίσια της αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πρόσφατα ο υπουργός εσωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη, ανέφερε ότι το 2017 αιτήθηκαν 4582 άτομα για παραχώρηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και το 2018 αιτήθηκαν 7761 άτομα, δηλαδή παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξεως του 69,25%.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019, οι αιτούντες άσυλο έφτασαν τους 8630 ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 12000 άτομα.

Γ.Χ.