You are here

Συνεισφορά €1 εκατ. από Τσεχία για μεταναστευτικό

07/10/2022 20:07

Συμφωνία για οικονομική συνεισφορά ύψους €1 εκ. από την Τσεχία προς την Κύπρο, για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, υπέγραψαν την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακουσάν, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED5).

Η Σύνοδος, της οποίας οι εργασίες αρχίζουν επίσημα απόψε και ολοκληρώνονται το Σάββατο, εστιάζει στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που επηρεάζουν κυρίως τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής στην ΕΕ. Η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας υπογράφηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Anassa στην επαρχία Πάφου, όπου λαμβάνουν χώρα και οι εργασίες της Συνόδου.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι η έμπρακτη οικονομική στήριξη της Τσεχίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία δείχνει «την αλληλεγγύη που σταδιακά εμπεδώνεται μεταξύ των κρατών-μελών στη διαχείριση του μεταναστευτικού και ιδιαίτερα προς τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος». Πρόσθεσε, δε, ότι η ευαισθητοποίηση κρατών και φορέων που έρχονται αρωγοί στις προσπάθειες της Κύπρου για διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης του Υπουργείου Εσωτερικών για ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι αυτό το κονδύλι στήριξης €1 εκ. από την Τσεχία εντός του 2022, θα διατεθεί για την χρηματοδότηση των εθελούσιων επιστροφών μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο η Κύπρος έρχεται πιο κοντά στον στόχο που τέθηκε από την αρχή του χρόνου, για επιστροφή σχεδόν 5.000 προσώπων στις χώρες καταγωγής τους. Πρόσθεσε, δε, ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας, ο κ. Νουρής εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τον κ. Ρακουσάν, επισημαίνοντας ότι η συνεισφορά της Τσεχίας στην Κύπρο, έρχεται σε μία περίοδο που τη βρίσκει αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα η Ευρώπη μαστίζεται από την κρίση και την οικονομική δυστοκία που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Ρακουσάν είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσεις, σημειώνοντας ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη. Στην Τσεχία, συνέχισε, υπάρχουν περισσότεροι από 400 χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία, κάτι που αντιστοιχεί στο 0,8% του πληθυσμού, σημείωσε.

Ο αριθμός της παράνομης μετανάστευσης μέσω της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι υψηλότερος από πριν, πρόσθεσε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Τσεχικής Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «μπορούμε να κατανοήσουμε την κατάστασή στην οποία βρίσκεστε πολύ καλά».

Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις στην Ευρώπη πρέπει να ξέρουμε τι είναι η αλληλεγγύη, συνέχισε.

Αναφέρθηκε στην οικονομική βοήθεια από την Τσεχία προς την Κύπρο, σημειώνοντας ότι «είναι ένδειξη αλληλεγγύης» και απόδειξη ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες είναι γνωστή στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρακουσάν, αυτή η συνεισφορά μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο στην πολιτική της για τις επιστροφές μεταναστών, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική για τη χώρα σας, για το μέλλον σας».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Νουρής αναμένεται να εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας “On the line”, με φωτογραφικό υλικό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών από την Πράσινη Γραμμή. Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο με τη συμμετοχή όλων των συνέδρων, στην παρουσία και της Πρόεδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου.