You are here

ΥΠΕΣ: Μείζονος σημασίας η διαχείριση μεταναστευτικού

12/03/2020 16:17

Η δραματική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο αλλά και η εκτόξευση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με τον αριθμό σήμερα να ξεπερνά τις 33,000 και να αγγίζει το 3,8% του συνολικού μας πληθυσμού, καθιστά την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζήτημα μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην τελευταία του συνεδρία υιοθέτησε το σχέδιο  Δράσης που καταρτίστηκε για την ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στον τόπο μας.
 
Όπως αναφέρεται, το Σχέδιο Δράσης προνοεί τη σύντμηση των χρόνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου, υπερδιπλασιάζοντας από τον ερχόμενο μήνα τον αριθμό των εξεταστών ασύλου ανεβάζοντας τον στους 69, την επιτάχυνση των διαδικασιών και μείωση των προθεσμιών για δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο και τον καταρτισμό καταλόγου ασφαλών χωρών ώστε να γίνεται η διάκριση των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, αίτηση που θα αφορά χώρα προέλευσης που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Ασφαλών Χωρών θα χαρακτηρίζεται σαν προδήλως αβάσιμη και η εξέταση της θα γίνεται με ταχύρρυθμη διαδικασία εντός 10 ημερών κατά μέγιστο.

Προωθείται, επίσης, η ταυτόχρονη έκδοση διατάγματος απέλασης για όσες προδήλως αβάσιμες αιτήσεις απορρίπτονται με δικαίωμα στον αιτητή για προσφυγή στο Δικαστήριο και ρυθμίζεται η πάταξη του φαινομένου των εικονικών γάμων με τροποποιητικές Νομοθεσίες που έχουν ετοιμαστεί και προωθούνται στη Βουλή

Σημειώνεται ότι από την προσεχή ακαδημαϊκή περίοδο του Σεπτέμβρη 2020 εισάγονται αυστηρά κριτήρια για την εγγραφή υπηκόων τρίτων χωρών στα ιδιωτικά κολλέγια ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών ενώ προωθείται και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παρανομούντες.

Αναφέρεται, επίσης, ότι διαφοροποιούνται οι πολιτικές επιδομάτων και στέγασης για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και τερματίζεται η από το κράτος ενοικίαση διαφόρων υποστατικών, όπως κατοικιών ή και ξενοδοχειακών μονάδων για την διαμονή αιτητών ασύλου προς τους οποίους αντισταθμιστικά θα προσφερθεί στέγαση στους οργανωμένους χώρους υποδοχής

Το Σχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία FRONTEX για ανάληψη επιστροφών και κατατίθεται άμεσα αίτημα για φύλαξη των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της ΚΔ με περιπολίες, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού μεταξύ της κατεχόμενης ακτογραμμής μας και της Τουρκίας

Ενισχύονται οι έλεγχοι για την πάταξη της παράνομης εργασίας και της εκμετάλλευσης των μεταναστών, ενώ σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρχίζει έλεγχος για την παράνομη διαμονή μεταναστών σε ακατάλληλα υποστατικά με την ταυτόχρονη δίωξη των ιδιοκτητών που τους εκμεταλλεύονται καρπούμενοι τα κρατικά επιδόματα στέγασης που οι αιτητές λαμβάνουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, «είμαστε ήδη σε διαδικασία δημιουργίας ενός νέου Κέντρου Φιλοξενίας Κλειστού Τύπου, με χωρητικότητα 600 περίπου ατόμων στο οποίο θα φιλοξενούνται οι αιτητές μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επαναλειτουργούμε όλες τις πτέρυγες του κέντρου κράτησης στη Μενόγια. Αποφασίζεται η μελέτη για δημιουργία ενιαίου φορέα επιστροφών».

Το Σχέδιο προβλέπει, επίσης την άμεση προώθηση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή οικονομικής βοήθειας για την περίοδο 2020-2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την φιλοξενία και υποδοχή του αυξημένου αριθμού μεταναστών, την κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών και διοικητικών εξόδων αλλά και την παροχή εξοπλισμού για την επιτήρηση της ακτογραμμής και της διαχωριστικής γραμμής.

«Ο κατάλογος των μέτρων δεν θεωρείται εξαντλητικός. Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την ανταπόκριση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την από μέρους τους κατάθεση εισηγήσεων οι οποίες λήφθηκαν υπ’ όψη στον καταρτισμό του προαναφερθέντος καταλόγου. Θέλουμε για πολλοστή φορά να επαναλάβουμε πως η Κύπρος δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τους πρόσφυγες, εκείνους που η ζωή τους απειλείται, τα απροστάτευτα παιδιά αλλά και όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες» αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.
 
«Την ίδια ώρα όμως», καταλήγει η ανακοίνωση, « θέλουμε επίσης να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα, πως τα όρια αντοχής της χώρας έχουν ξεπεραστεί, ενώ ζούμε πλέον σε συνθήκες δημογραφικής αλλοίωσης. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στοχεύουν μόνο στην διατήρηση της φυσιογνωμίας, της ασφάλειας και της ευημερίας του νόμιμου πληθυσμού της χώρας».

Για τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού ετοιμάστηκε και σχετικό φιλμάκι το οποίο μπορεί κάποιος να δει πατώντας στον εξής σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=7ACesYx4unY&feature=youtu.be