You are here

ΔΝΤ: Οι οκτώ κίνδυνοι για την Κύπρο

17/06/2021 15:48

Τους οκτώ κινδύνους που παρουσιάζονται για την Κύπρο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναλύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε έκθεσή του για την Κύπρο, το ΔΝΤ κάνει αναφορά σε 5 εξωγενείς και 3 ενδογενείς κινδύνους.

Οι εξωγενείς αφορούν απροσδόκητες μεταβολές στην πανδημία Covid-19, διαδεδομένη κοινωνική δυσαρέσκεια και πολιτική αστάθεια, επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης, απότομη άνοδος στα παγκόσμια ασφάλιστρα κινδύνου δημιουργώντας οικονομικά και δημοσιονομικά τρωτά σημεία και αβεβαιότητες που σχετίζονται με το post-Brexit.

Για τους εγχώρους κινδύνους, αφορούν την χαμηλή πρόοδο στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ, μεγάλη μείωση στις επενδύσεις και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες.

Για τους εγχώριους κινδύνους, σημειώνεται ότι η χαμηλή απόδοση του δικαστηρίου εμπόδισε την έγκαιρη αντιμετώπιση ΜΕΔ παλαιού τύπου, εμποδίζοντας την κερδοφορία των τραπεζών και ικανότητα προμήθειας νεών δανείων. Ένα πιο αδύναμο πλαίσιο εκποιήσεων λόγω των αντιστροφών πολιτικής υπονομεύει την αγορά πωλήσεων ΜΕΔ και αποδυναμώνει την πειθαρχία πληρωμών.

Αρνητικά θα επηρεάσει την οικονομία επίσης, η ξαφνική και σημαντική πτώση στις εισροές επενδύσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της ακύρωσης του επενδυτικού προγράμματος.

Αναφορικά με τον τρίτο ενδογενή κίνδυνο, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ζήτηση υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είναι πιο αργές από το αναμενόμενο. Η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη. Μια απότομη αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος και υψηλότερο χρέος θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Της Γεωργίας Χαννή