You are here

ΚΤ: Επαγρύπνηση για δημοσιονομικά

23/11/2007 11:16
• Προσωρινή η ώθηση των δημοσίων εσόδων

Δημοσιονομική επαγρύπνηση και προσήλωση στους μεσοπρόθεσμους στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας ενόψει των μακροπρόθεσμων δημογραφικών προκλήσεων συστήνει η Κεντρική Τράπεζα. Στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής Νοεμβρίου, η νομισματική αρχή σημειώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2007 θα κυμανθεί πολύ κοντά στο 1% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 60,5% του ΑΕΠ.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, τονίζει η ΚΤ, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η προσωρινότητα που χαρακτηρίζει τους παράγοντες ώθησης των δημόσιων εσόδων. «Γι’ αυτό, θα πρέπει να συνεχιστεί με την αναγκαία αποφασιστικότητα η δημοσιονομική επαγρύπνηση και η προσήλωση στους μεσοπρόθεσμους στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μελλοντικές γενιές στην Κύπρο».

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει οριακή άνοδο σε σχέση με το 2006 και θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από το 4,0%. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2006, ενώ οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου και οι εισαγωγές αναμένεται να επιβραδυνθούν. Αντίθετα, οι εγχώριες εξαγωγές αναμένεται να παρουσιάσουν επιτάχυνση, λόγω του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος, κυρίως, στην ΕΕ.

«Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τυχόν συνέχιση της επιβράδυνσης της εισροής ξένων εργατών στη Κύπρο, ενδεχομένως να επηρεάσουν κατασταλτικά και το ποσοστό της ανεργίας για το 2007, προοπτική που υποστηρίζεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία», σημειώνεται.

Παρά την ιστορικά υψηλή αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κατά το 2007 αναμένεται να παραμείνει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και να κυμανθεί γύρω στο 2,1%. Στην εξέλιξη αυτή συνέτεινε και η μείωση των φόρων κατανάλωσης στα αυτοκίνητα το Νοέμβριο του 2006.

Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αν και η επίδραση αυτή αναμένεται να μετριαστεί από την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι της κυπριακής λίρας. Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που καθιστά το ενδεχόμενο περαιτέρω μικρής αύξησης του ελλείμματος το 2007, δηλαδή γύρω στο 6% του ΑΕΠ.

Προοπτικές 2008

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2008, η δημοσιονομική εικόνα προβλέπεται επίσης ευνοϊκή, με βάσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται από την κυβέρνηση να κατέλθει στο 0,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δέσμευσή της μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Σύγκλισης 2006 - 2010. «Η εκτίμηση αυτή θεωρείται ως εφικτή, δεδομένης μάλιστα της επιβολής του αυξημένου ΦΠΑ σε αριθμό αγαθών το 2008, αν και θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες δημόσιες δαπάνες», τονίζεται.

Όσον αφορά τις προοπτικές του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το 2008, αυτός αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2007. Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου και οι εισαγωγές αναμένεται να παρουσιάσουν επιβράδυνση, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές και η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να επιταχυνθούν. Όσον αφορά την ανεργία, αναμένεται να συνεχίσει τη θετική της πορεία.

Όσον αφορά το 2008, ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να παρουσιάσει επιτάχυνση λόγω της αύξησης του ΦΠΑ σε αριθμό προϊόντων, των ψηλών τιμών του πετρελαίου και των γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών. Ρόλο στις πληθωριστικές εξελίξεις αναμένεται επίσης να έχουν και οι συνεχιζόμενοι ψηλοί ρυθμοί αύξησης των νομισματικών μεγεθών.

Όσο αφορά τις προβλέψεις για το ισοζύγιο πληρωμών για το 2008, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να επιβραδυνθούν, κυρίως λόγω της αναμενόμενης μείωσης στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να παρουσιάσουν επιτάχυνση που θα στηριχθεί στην επιβράδυνση ή ακόμα και ανατροπή της μείωσης των επανεξαγωγών, αλλά και στη συνέχεια της καλής πορείας των υπηρεσιών. Αυτά θα βοηθήσουν και στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με το 2007.

Της Γεωργίας Χαννή